Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България засилва отбраната си от изток. Мръсните тайни на Черно море изплуваха


Разчистване на плажа в Ахтопол, 7 септември 2023 г.
Разчистване на плажа в Ахтопол, 7 септември 2023 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Днес е ден на траур
  • Бреговата охрана получава противокорабни ракети
  • Симеон Венциславов и номинацията за “Оскар”

Днес е ден на национален траур за жертвите от наводненията в община Царево на 5 септември. В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Обилните валежи наводниха селища, язовири преляха, отнесени бяха мостове.

Наводнението оголи няколко тръби за канализационни отпадъци, които влизат в морето. Това не е законно и държавата започна проверка на тези случаи. Миналия месец изследване на неправителствена организация показа замърсяване с ешерихия коли точно в този район, но властите отрекоха данните.

Трагедията на морето идва след няколко други на пътя. След линча на шофьора, причинил смъртта на дете, се заговори за липсваща държава. Тези интерпретации подминават един важен детайл – държавата сама си отглежда улично правосъдие. Светла Енчева обяснява как.

Тук е мястото на тази история от Пловдив. “Продажници" и "Мафия". Такива викове огласиха залата на общинския съвет, след като мнозинството реши да похарчи 35 млн. лева за купуването на частен парцел, който преди години самата община е продала за много по-малко пари, пишат колегите в “Медиапул”.

България очаква нови противокорабни ракетни батареи

Необходимо е правителството да работи заедно с президента Румен Радев за "общите интереси на български граждани и икономика", каза премиерът Николай Денков, който отговаряше на живо във Фейсбук на въпроси от граждани. Досега Радев не пропуска случай да атакува Денков.

Премиерът каза още, че България е започнала да оборудва с ракети бреговата си охрана. Колегите в “Капитал” съобщават, че военното министерство спешно е форсирало проекта за придобиване на нови западни противокорабни ракетни батареи. Конкретният повод е активизацията на руския черноморски флот и установяването на неофициална блокада в изключителната българска икономическа зона в Черно море.

Ако този бюлетин ви е полезен, изпратете и на ваши приятели линк за абонамент.

Що е то обеднен уран?

НАТО няма никакви индикации, че останките от дронове, открити на румънска територия, са причинени от умишлена атака на Русия срещу Румъния. Това каза генералният директор на алианса Йенс Столтенберг.

Украйна има нов военен министър. Той е потомък на кримски татари, депортирани от Сталин. След началото на руската инвазия се доказва като умел преговарящ и като способен да се справя с корупцията на държавно ниво. Прочетете кой е Рустем Умеров.

САЩ ще предоставят на Украйна боеприпаси за танкове с обеднен уран, като част от пакет от помощи за 175 млн. долара. 120-милиметровите бронебойни снаряди са предназначени за американските танкове M1 “Ейбрамс” (Abrams), съобщи Пентагонът

Намерете още 2 минути днес за това видео - украински ветерани, които са изгубили крайници на бойното поле, се събират редовно и играят футбол. Рядко може да видите мъже с толкова висок дух.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

От кафенето в Бяла Слатина до филми, номинирани за "Оскар". И едно телефонно позвъняване, което променя всичко. Той е Симеон Венциславов и е сценарист на "Уроците на Блага". Филмът стана българското предложение в категорията "Чуждестранен филм" на наградите "Оскар", а Венциславов стана Човек на деня на Свободна Европа.

И историята за десерт - "Малката къщичка" се намира в София, но е много вероятно да не сте чували за нея. А това е място, където се раждат чудеса. Раждат се и шампиони. Един треньор и сподвижниците му се посвещават на каузата и доказват, че младежите със специални потребности могат много. Стига да им се доверим.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG