Връзки за достъпност

Извънредни новини

По предложение на Пеевски и Борисов. Парламентът създаде комисия за контрол на евросредствата


Делян Пеевски пред медии в кулоарите на парламента
Делян Пеевски пред медии в кулоарите на парламента

Народното събрание създаде в петък постоянна комисия, която да контролира управлението на средствата от европейски фондове.

Новината идва, след като в четвъртък депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че заедно с ГЕРБ ще внесат предложение за създаването на такава комисия. Нейната цел ще бъде да следи за разпределянето на повече от 3,4 млрд. лева, предвидени от Европейския съюз (ЕС) за преход на въглищните райони в България.

Идеята да има нова комисия се появи след обвинения от страна на ГЕРБ към „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ). В сряда от партията на Бойко Борисов атакуваха ПП-ДБ с твърдението, че подготвят злоупотреби с европейски средства.

Според ГЕРБ откъси от плановете за въглищните райони, с които ще се получат пари от ЕС, могат да облагодетелстват определени фирми. Премиерът от ПП-ДБ Николай Денков отхвърли тези обвинения и каза, че е станало недоразумение, което ще бъде поправено.

По думите на Денков в плановете е било записано, че се събира предварителна информация кои компании имат интерес да инвестират в конкретните райони, но не и че те са избраните фирми, които да получат евросредствата.

„За да няма такива неволни грешки, всичко ще минава през парламента“, каза Пеевски, след като обяви предложението за създаване на новата парламентарна комисия.

Депутатът от ДПС е санкциониран от САЩ за корупция. Дълги години той не участваше в парламентарните дейности, но през последните месеци е сред най-активните представители на своята партия. Тя официално не участва във властта.

Освен Пеевски, вносителите на предложението са Бойко Борисов (ГЕРБ) и Атанас Атанасов (ПП-ДБ). „За“ гласуваха всички партии с изключение на „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Новата комисия ще замени досегашната подкомисия за европейските фондове, която работеше към Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, съобщи БТА.

В комисията ще членуват петима депутати - по един от всяка партия в НС. ДПС няма да има представител в комисията, а неин председател ще бъде Деница Николова от ГЕРБ.

Плановете за преход на въглищните райони, които предизвикаха последните спорове, са нужни, защото постигането на целите на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. минава през ограничаване на употребата на въглища.

България трябва да предостави тези планове до края на септември, за да получи средствата от Фонда за справедлив преход на ЕС. Този фонд е насочен към региони, в който въглищната енергетика е водещ отрасъл. В България те са три – Стара Загора, Перник и Кюстендил. На извънредно правителствено заседание в петък правителството ще вземе това решение, което предизвика протести и блокади на миньори и енергетици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG