Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Промени се за добро". ПП-ДБ похвали Пеевски, а той нападна премиера им Денков


Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер
Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер

Делян Пеевски се е променил към добро за цяла България и се възползва от медийното внимание, насочено към него. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и бивш министър в кабинета на Кирил Петков Даниел Лорер.

Изказването на Лорер идва на фона на непрестанни критики от страна на Пеевски към правителството, подкрепяно от ПП-ДБ, както и директно към премиера Николай Денков.

Делян Пеевски е многократно избиран за депутат от ДПС, а в момента е председател на парламентарната група и се кандидатира и за лидерския пост в партията. До преди няколко месеца той не се появяваше на работа в парламента и не говореше с медиите. През 2021 г. Пеевски беше санкциониран заради корупция от САЩ.

„Политиката е изключително динамично занятие, в което позициите на партиите и техните лидери се променят. В случая с г-н Пеевски виждаме, че се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности както на неговата партия, така и за цяла България. Това се вижда съвсем очевидно“, каза Лорер в интервю за бТВ в сряда сутрин. Той уточни, че промяната на Пеевски е „за доброто на цялата страна“.

Лорер каза още, че страната в момента се управлява от коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ, но не и ДПС.

Малко по-късно Лорер оправда думите си, след като беше призован от колегата си от ПП-ДБ Христо Петров да се извини. В публикация във фейсбук той не призна за грешка, а обвини медиите в "заглавие, което не отговаря на казаното от мен".

Също в сряда сутрин самият Пеевски нападна премиера Николай Денков от ПП-ДБ. В „открито писмо“, публикувано от пресцентъра на ДПС, Пеевски определи Денков като „онлайн премиер“ и го атакува заради „безпомощност да се справите с климатичното предизвикателство“.

„Всъщност за вас спасяването на личния Ви, компрометиран имидж е по-важно от това да служите на хората“, пише Пеевски.

Думите на Пеевски идват, след като преди дни в друга позиция срещу Денков той написа, че „ако (управляващите) не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер“.

Преди 10 години срещу Делян Пеевски се проведоха едни от най-масовите протести в новата история на България. Той беше определян за лице на олигархията и корупцията.

Борбата срещу корупцията беше прокламирана като една от основните цели на „Продължаваме промяната“ при основаването на партията през 2021 г. Даниел Лорер беше един от основателите ѝ и продължава да е ключова фигура в нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG