Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решенията в ГЕРБ ги взема Пеевски". На партиен конгрес ПП откри предизборната си кампания


От ляво на дясно: Асен Василев, Николай Денков i Кирил Петков на общото събрание на "Продължаваме промяната", 30 март 2024 г.
От ляво на дясно: Асен Василев, Николай Денков i Кирил Петков на общото събрание на "Продължаваме промяната", 30 март 2024 г.

На висшия си партиен форум в София "Продължаваме промяната" (ПП) откри предизборната си кампания за националните избори, съобщи репортер на Свободна Европа.

Партията няма да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев, защото той е "лице на ГЕРБ" и иска смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, за да има "честни избори".

ПП критикува доскорошния си коалиционен партньор ГЕРБ, но не се отказва от възможността за ново съвместно управление.

Заявките на ПП идват ден, след като президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер. По-късно в събота Радев ще възложи на Главчев да предложи състав на служебно правителство.

Заседанието е двудневно, като в събота лидерите на ПП заедно с тези на коалиционните им партньори от ДБ оцениха съвместното си управление с ГЕРБ и обсъдиха провала му, както и готовността си предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори. От ПБ-ДБ настояват те са проведат съвместно с европейските.

В неделя ПП ще избере нови ръководни органи, без избор на нови лидери, и ще определи кандидатите си за евродепутати. Изборите за европейски парламент предстоят на 9 юни.

Сред присъстващите на форума са лидерите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов, министри в оставка от ПП-ДБ, кметове, посланици.

Лидерите на ДБ Христо Иванов (вдясно) и Атанас Атанасов на конгреса на ПП, 30 март 2024 г.
Лидерите на ДБ Христо Иванов (вдясно) и Атанас Атанасов на конгреса на ПП, 30 март 2024 г.

До шестите поред предсрочни парламентарни избори за последните три години се стигна, след като ПП-ДБ и ГЕРБ не успяха да изпълнят предварителното си споразумение за общо управление. Според него в първите девет месеца мандатът е у ПП-ДБ с премиер Николай Денков, а в следващите девет трябваше да има правителство на ГЕРБ начело с Мария Габриел.

След изтичането на уречения срок Денков подаде оставка, но вместо очакваната ротация с Габриел, ПП-ДБ и ГЕРБ не успяха да се разберат нито за състава на новото правителство, нито за предстоящите реформи. Затова и върнаха неизпълнени мандати за кабинет. Радев избра да даде третия, последен мандат, на "Има такъв народ", която също го върна неизпълнен.

ПП-ДБ е готова да преговаря с ГЕРБ и ДПС след изборите

Съпредседателят на ПП Кирил Петков не изключи възможността след изборите ПП-ДБ отново да влезе в преговори с ГЕРБ и ДПС.

"Готови сме да седнем с вас, да преговаряме, да обсъждаме, да прекараме много часове заедно, но не на цената нашите принципи", се обърна той към лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Петков ги призова "да си признаят, че са едно цяло. "Няма смисъл да се срамувате, така всичко ще бъде по-лесно и по-честно", каза Петков.

"Коалицията не е ГЕРБ-ДПС, а ГЕРБ-ДП"

"Днес по същество откриваме нашата предизборна кампания за националните избори", каза премиерът в оставка Николай Денков.

Според него до нови "неочаквани, но закономерни избори" се е стигнало заради нежеланието на ГЕРБ за съвместно вземане на решения по промените в съдебните закони, работата регулаторите, промените в службите.

"Видяхме, че решеният в ГЕРБ ги взема Пеевски", каза Денков. "Преди седмици казах, че коалицията е ГЕРБ-ДПС, сега ще кажа, че коалицията е ГЕРБ-ДП".

Делян Пеевски е лидер на партията ДПС, която не участва в управлението, но подкрепя решенията на ГЕРБ и гласува заедно с управляващото мнозинство в пленарната зала.

По думите му ГЕРБ не е искала да преговаря по същество след 9-те месеца на общото им управление.

"Само Мария Габриел искаше да има истински преговори", каза Денков.

Без ПП в служебен кабинет на Главчев

ПП няма да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев, защото той е "ярко политическо лице на ГЕРБ". Това казаха съпредседателят на ПП Кирил Петков и премиерът в оставка Николай Денков преди събранието на партията в събота.

"Наши политически лица в този кабинет не трябва да има в никакъв случай", каза Кирил Петков.

"Ясно е, че е партийно лице. Господин Главчев, с цялото ми уважение към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ", каза Денков.

Денков определи като провокации въпроса защо сега ПП критикува Главчев, който само преди няколко месеца беше избран с нейна подкрепа за председател на Сметната палата. По думите му компромисите тогава били нужни.

Николай Денков добави, че по същество именно това е големият спор между ПП-ДБ и ГЕРБ - разпределянето на квотен принцип на хора по партийна линия начело на независимите контролни органи и регулатори.

Лидерите на ПП и ДБ на партийния форум на ПП в Националния дворец на културата в София, 30 март 2024 г.
Лидерите на ПП и ДБ на партийния форум на ПП в Националния дворец на културата в София, 30 март 2024 г.

Главната задача на служебния кабинет е да организира предсрочните парламентарни избори и ПП ще следи внимателно те "да са честни". Това, според Петков и Денков, зависи от служебните министри на вътрешните работи и на електронното управление.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов призова президентът и служебния премиер за смяна на министъра на вътрешните работи в оставка от правителството на ПП-ДБ, за да има честни избори.

"Нямаме доверие на Калин Стоянов, той доказа, че е пристрастен", каза Атанасов.

За него ГЕРБ твърдеше, че е кандидатура на ПП-ДБ, ПП-ДБ казваше, че е свързан с Бойко Борисов и Делян Пеевски, а Пеевски и Борисов постоянно го защитаваха.

"С "Продължаваме промяната" сме повече от коалиция. Ние сме отбор", каза един от съпредседателите на ПП-ДБ - Христо Иванов.

Той намекна, че коалицията отново заедно ще се яви на избори, без да уточни кой - националните или европейските. "В коалиция ни се налага отново да се явяваме на избори", каза Иванов.

"Ние минахме през труден период, но от него си взехме урока, че съединението прави силата", каза и Атанас Атанасов. И добави, че коалицията ПП-ДБ трябва да бъде първа политическа сила на предстоящите избори.

В неделя членовете на общото събрание на ПП ще проведат вътрешен избор за това кои петима кандидати за Европейския парламент да заемат местата в листата. За окончателната подредба на листата ще решават лидерите на ПП съвместно с ДБ, ако се потвърди очакването, че формациите ще се явят съвместно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG