Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите приеха правилата, по които ще гласуват промените в Конституцията


Депутатът от ДПС Йордан Цонев разговаря с Христо Иванов от ПП-ДБ по време на заседанието на парламента в понеделник, 25 септември 2023 г.
Депутатът от ДПС Йордан Цонев разговаря с Христо Иванов от ПП-ДБ по време на заседанието на парламента в понеделник, 25 септември 2023 г.

Депутатите приеха в понеделник правилата, по които ще гласуват предложенията за промени в Конституцията. Това се случва, след като в края на юли "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента общо проект с конституционни промени. Миналата седмица процедурните правила, по които той ще бъде гласуван, бяха приети и от ресорната парламентарна комисия.

Сега те бяха одобрени и в зала с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. "Против" бяха депутатите от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Приетите правила са същите, както при предходните промени в Конституцията. За разлика от промените в останалите закони, които се гласуват на две четения, при промените в Конституцията се предвиждат три гласувания – първото и третото са принципни и в цялост на всички текстове, а второто е за всяка разпоредба по отделно.

Предложения по текстовете ще могат да се правят само между първото и второто гласуване.

Промените ще се считат за приети на първо гласуване, ако за тях са гласували три четвърти от всички народни представители, т.е. 180 души. Ако те получат по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, се поставят за ново разглеждане в срок не по-рано от 2 и не по-късно от 5 месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували поне 160 народни представители.

Приемането на правилата идва дни преди да изтече едномесечният срок за обществено обсъждане на промените. Той започна на 1 септември. Очаква се депутатите да започнат със същинското обсъждане на измененията след 6 октомври.

Осъществяване на конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС) беше един от приоритетите, върху които ПП-ДБ се споразумяха с ГЕРБ, за да бъде излъчено правителство. Впоследствие от ПП-ДБ представиха проект с реформи, а той беше подкрепен от ГЕРБ и ДПС.

Той предвижда разделяне на ВСС на два отделни органа, орязване на правомощията на главния прокурор, възможност за индивидуална конституционна жалба и промяна в националния празник.

Първоначално сред идеите беше и ограничаването на кметските мандати, но от ГЕРБ и ДПС възразиха срещу това.

По-късно от Инициативата "Правосъдие за всеки" (ИПВ) прекратиха споразумението си с ПП-ДБ заради несъгласие с проекта за промени в Конституцията, внесен в парламента от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. От гражданската организация казаха, че са участвали в изготвянето на проектa по линия на съдебната власт заедно с ПП-ДБ, но е имало разлики в това, което коалицията е представила, и още повече с внесеното от трите парламентарни групи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG