Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва разум". Правителството няма да прави повече отстъпки на протестиращите миньори и енергетици


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Правителството няма да прави нови отстъпки пред протестиращите миньори и енергетици. Това каза премиерът Николай Денков по време на онлайн сесия, в която отговаряше на въпроси на граждани и журналисти.

Изказването му идва на фона на продължаващите от 29 септември насам протести на работници в мини и тецове в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, които продължават да налагат блокади на ключови пътни артерии в страната. В понеделник техни представители казаха, че се подготвят за ефективни стачни действия от 12 октомври.

Миньорите и енергетиците протестират с искания България да не затваря въглищни мощности и да не се намалява техният капацитет на работа. Те настояват правителството да предоговори ангажиментите си за намаляване на емисии от производство на електроенергия, както и да изтегли и преправи териториалните планове за трите области, които бяха изпратени в Брюксел в края на септември.

Действията на управляващите са свързани с енергийния преход и целите на ЕС за постигане на въглеродна неутралност на страните членки до 2050 г.

„Повече няма накъде [да отстъпваме]“, каза във вторник Денков и добави, че „всичко, което може да се отстъпва ние сме го направили“ и че „трябва да се вкара разум в дискусията“ и да започнат нови преговори.

Премиерът каза още, че правителството е направило множество опити да постигне споразумение с протестиращите, включително и подписването на споразумение с управляващите, което беше одобрено от Народното събрание.

Той свърза продължаването на протестите със „заблуда“ от страна на част от протестиращите, която обаче е засилвана от действията и „лъжите“ на политически играчи, които искат да се възползват от ситуацията. Сред тях той посочи партия „Възраждане“. Той добави и че недоверието на част от недоволните е свързано с бездействията и лъжите, които са им предлагани назад в годините от различни правителства и политици.

ЕК може да даде на България 3,5 млрд. лева за трансформация на зависимите от въглищната икономика региони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Работещите във въглищния сектор се противопоставят и настояват териториалните планове да се изтеглят и променят. Правителството категорично отказва това.

Първоначално миньорите и енергетиците отказваха да преговарят с правителството, но след това се обединиха около няколко искания и сключиха споразумение с властта. Въпреки това протестите им продължават.

Проверка на фактите, направена от БНТ преди седмица, показа, че една четвърт от синдикалните лидери на протестиращите миньори и енергетици са кандидати за общински съветници и кметове в предстоящите местни избори.

Намаляването на производство на енергия от въглищни мощности е една от целите, поставени от Европейската комисия в плана за въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г. Изпълнението му предполага поетапно намаляване на капацитета, а впоследствие и пълно затваряне на въглищните електроцентрали на страните членки.

В същото време към днешна дата в България електроенергията, произвеждана от тецовете, е на по-високи цени в сравнение с тази, произвеждана от ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG