Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Преговорите започнаха, приказките спряха. Украйна има първия си Оскар


Режисьорът на "20 дни в Мариупол" Мстислав Чернов и продуцентите Рейни Аронсон-Рат и Мишел Мизнер (вдясно) с наградата Оскар за най-добър документален филм.
Режисьорът на "20 дни в Мариупол" Мстислав Чернов и продуцентите Рейни Аронсон-Рат и Мишел Мизнер (вдясно) с наградата Оскар за най-добър документален филм.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Преговори и консултации за правителство
  • Разкрития за Нотариуса и “Осемте джуджета”
  • “Опенхаймер” и Валентина Владимирова

Филмът за създателя на атомната бомба “Опенхаймер” спечели повече от половината статуетки Оскар на церемонията, която завърши преди малко в Лос Анджелис. Наградата за най-добър документален филм спечели украинският “20 дни в Мариупол”.

В България екипите на ГЕРБ и ПП-ДБ преговаряха 11 часа в неделя, но все още няма обявена договорка за ново правителство с премиер Мария Габриел. Остават им само десетина дни за преговори, след като президентът Румен Радев пусна секундарника и започва консултациите още днес. Може да ги проследите през деня на сайта на Свободна Европа.

Полицията е задържала за кратко над 100 души след серия от инциденти в София, в които са участвали и чужденци. Някои партии веднага заговориха срещу мигрантите.

Колегите от “Булевард България” припомнят, че всъщност първият случай е нападение от българи над група британски студенти от пакистански произход.

Нотариуса е бил под чадър от МВР, свидетелите вече не познават Сарафов

Политиците са много словоохотливи, когато става дума за чужденци, но са много мълчаливи, когато става дума за корупцията. Препоръчвам ви да не пропускате следващите истории - разследване на Борис Митов разкрива, че убитият Мартин Божанов - Нотариуса е имал доста близки контакти на високите нива на МВР.

Полина Паунова разкрива, че ключови свидетели по аферата “Осемте джуджета” рязко са сменили показанията си и вече не помнят дали главният прокурор Борислав Сарафов е посещавал въпросния ресторант.

Мълчание има и по темата “Турски поток”, въпреки че миналата седмица изплува изчезналата Пътна карта между българското правителство и “Газпром”, която потвърждава, че правителството на Борисов е построило газопровода в услуга на Русия.

Колегите в “Капитал” показват и документи за това как половин милион евро са отишли за обработка на общественото мнение в полза на проекта. Споменават се имената на социолозите Райчев и Стойчев.

Макрон ли ще е новият лидер на Европа

Папа Франциск ядоса много хора по света с думите си, че Украйна “трябва да има куража да развее бялото знаме”. Наложи се пресслужбата на Ватикана да уточни, че папата се надява единствено на “справедлив и траен мир”.

Той вече говори различно - заплашва Москва със западни войски, критикува "страхливците" сред съюзниците на Украйна и твърди, че за Европа е важно "поражението на Русия". Може ли Еманюел Макрон да поведе европейския отпор срещу Москва - не пропускайте този анализ.

Макрон пръв спомена за идеята за чужди войски в Украйна. Малко след него външният министър на Полша Радослав Шикорски коментира, “присъствието на сили на НАТО в Украйна не е немислимо".

Днес в Брюксел е официалната церемония по издигането на знамето на Швеция, най-новият член на НАТО. От този разказ в снимки ще научите как Стокхолм се подготвя за членството.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Две жени

Ако тя се върне в Беларус, ще влезе в затвора. Но животът в изгнание само я мотивира да изгражда бъдещата демокрация в страната. Катерина Василева разказва за срещата си с лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска.

Интересът към човешката същност заема основна роля в живота ѝ. Чрез първата си фотографска изложба Валентина Владимирова разказва за израстването на младите жени и тяхното самоосъзнаване. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG