Връзки за достъпност

Извънредни новини

Грузинската президентка е нарушила конституцията със свои пътувания до ЕС


Саломе Зурабишвили
Саломе Зурабишвили

Прездиентката на Грузия Саломе Зурабишвили е нарушила конституцията на страната, като е правила посещения в страни членки на Европейския съюз (ЕС) без съгласието на правителството. Това реши Конституционният съд (КС) на Грузия с 6 гласа “за” от общо 9-имата конституционни съдии.

Заключението на КС е част от процедурата по импийчмънт на Зурабишвили, започната от управляващата партия “Грузинска мечта” на 1 септември. Повод за това станаха нейни срещи с президентите на Германия и Франция, както и с Европейския съвет във връзка с евентуалното получаване на статут на Грузия като кандидат за членство в ЕС.

В началото на 2022 г., след началото на войната на Русия в Украйна, Грузия кандидатства за членство в ЕС, но Брюксел ѝ отказа статут на кандидатка, като поиска преди това да бъде изпълнен пакет от реформи.

Тезата на управляващите е, че грузинската конституция не позволява на президента да се намесва във външната политика на страната, ако това не е съгласувано с правителството. Екипът на Зурабишвили пък смята, че държавният глава може да се занимава с външна политика, включително да се среща с чуждестранни лидери и представители, ако това не включва промяна на курса на страната.

Становището на Конституционния съд беше необходимо, за да може парламентът да гласува искането за импийчмънт на Зурабишвили. Това предстои да се случи до две седмици, като за отстраняването на президентката е необходимо мнозинство от 100 гласа, с каквото управляващите в момента не разполагат.

Това не е първият конфликт между “Грузинска мечта” и Зурабишвили. В началото на тази година партията предложи приемане на закон за чуждестранните агенти, подобен на руския, което предизвика масови протести. Тогава президентката наложи вето на законопроекта и впоследствие той беше отхвърлен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG