Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно прозрачно". ПП защити наемането на лобисти в САЩ


Кирил Петков и Асен Василев
Кирил Петков и Асен Василев

„Продължаваме промяната“ (ПП) е спазила всички законови рамки в България и САЩ и е действала „абсолютно прозрачно“ във връзка с наемането на лобистка фирма в САЩ. Това се казва в позиция на партията.

Новината идва, след като ден по-рано стана ясно, че в края на декември ПП е наела лобистите от Manatos & Manatos (M&M) с договор за 100 000 долара. В него е записано, че услугите, които партията ще получи в замяна, са свързани с лобизъм, пиар, икономическо развитие и други.

„Продължаваме промяната“ сключи този договор абсолютно прозрачно, спазвайки всички законови рамки в България и САЩ. Увеличаване на инвестициите в България, укрепване на добрите отношения на държавно и партийно ниво са важна стъпка за промотиране на българските приоритети във Вашингтон“, пише в позицията на ПП.

Лобизмът е законово регламентиран в Съединените щати. Тази професия най-често се упражнява от бивши политици, дипломати или техни сътрудници. Работата им е да организират срещи и да представят информация пред хора от управлението или медиите.

В четвъртък Свободна Европа изпрати въпроси до "Продължаваме промяната" за това каква дейност е извършена до момента по договора, както и какъв е произходът на средствата, използвани за заплащането, но не получи отговори.

През годините различни представители на бизнеса и политиката в България наемаха лобисти в САЩ.

През 2020 г. Делян Пеевски нае лобистите от BGR Group, за да му помогнат с "проблеми в САЩ". Година по-късно той беше санкциониран за корупция от Вашингтон по глобалния закон "Магнитски".

Почти по същото време Атанас и Пламен Бобокови наеха "Александрия груп интернешънъл", след като бяха обвинени за участие в организирана престъпна група в България.

Сред бившите клиенти на M&M е и руската държавна банка „Внешторгбанк“ (ВТБ). Тя е ползвала лобистки услуги между 2015 и 2018 г.

Банката беше една от от санкционираните от ЕС след началото на войната в Украйна.

В България през 2015 г. подразделението на ВТБ – VTB Capital спечели търга за придобиването на БТК заедно със Спас Русев и Delta Capital International, която е собственост на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев и брат му Георги. Впоследствие телекомът беше продаден с голяма печалба на настоящия му собственик United group.

VTB Capital бяха миноритарни партньори във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), която беше управлявана от избягалия в Сърбия Цветан Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG