Връзки за достъпност

Извънредни новини

Част от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост няма да се реализират


Финансовият министър Асен Василев
Финансовият министър Асен Василев

Част от проектите, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, ще отпаднат или ще бъдат променени. Това съобщи в сряда на брифинг в Министерския съвет финансовият министър Асен Василев.

Причина за това е промяната на финансовата рамка на плана през 2022 г. Тогава Европейската комисия намали средствата за България с 1.1 млрд. лв. заради по-доброто представяне от очакваното на икономиката в пандемията от коронавирус. В случая става въпрос за 18 проекта.

"30% от средствата в Плана за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановили икономиките и през 2022 г. по формула, която е договорена още при създаването на Плана, 24 от 27 държави загубиха средствата", каза Асен Василев.

Той обясни, че засегнатите проекти са такива, които е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение - или подготвени, или пуснати поръчки, или избрани изпълнители, но през последната една година правителство не е успяло да ги вкара в тази фаза.

Сред тях е и проектът за изграждане на парк за батерии за съхранение на електроенергия. Той възлизаше на 1,6 млрд. лв., предназначени за изграждането на държавен мрежови оператор. След промените проектът вече е на стойност 500 млн. лв., с които ще се субсидират фирми, искащи да си изградят система за съхранение на ток.

Друг засегнат проект е протонният център за лечение на онкозаболяване, за който в плана бяха предвидени 188 млн. лв. При него има закъснение от година, което не позволява той да бъде реализиран в срок.

Василев обясни, че промените не са част от предоговарянето, което по негови думи ще стане след консултация с парламента и се очаква да приключи до края на тази година. То е свързано с плановете за справедлив преход за районите, които в момента са свързани с въгледобив.

Те ще бъдат обсъждани в петък на извънредно заседание на Министерския съвет и трябва да бъдат изпратени в Европейската комисия до края на месеца.

"Който е последният възможен срок за приемане на териториалните планове. Моята лична позиция там е, че България трябва да се възползва от тези средства", каза той.

Планът за възстановяване беше предаден от българското правителство на 15 октомври. Ден по-рано Министерският съвет го одобри, след като няколко пъти беше отлаган и преработван в последната половин година.

Досега България е получила само първото плащане по ПВУ на стойност от 2,7 млрд. лв. За да поиска второто, страната трябва да приеме определени реформи, от които най-много са в сферата на енергетиката.

В края на юни премиерът на България Николай Денков съобщи, че целта на правителството ще бъде второто плащане по по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) да дойде до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG