Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява за "нерегламентирано договаряне" при строежа на "Турски поток"


Бойко Борисов на инспекция на строежа на "Турски поток" в България по време на третия си мандат като премиер.
Бойко Борисов на инспекция на строежа на "Турски поток" в България по време на третия си мандат като премиер.

Софийската градска прокуратура (СГП) проверява публични данни за "нерегламентирано договаряне" за изпълнителите на строежа на газопровода „Турски поток“, съобщиха от държавното обвинение в четвъртък.

СГП се е самосезирала от изнесените в медиите публикации за нарушения, свързани с проекта. Става въпрос за публикуваните от Антикорупционния фонд и BIRD имейли, за които се твърди, че са от пощата на руския политик Александър Бабаков.

В тях има информация за тайни срещи между представители на Саудитска Арабия, Русия и България, на които са договаряни схеми за възлагане в разрез с българското законодателство.

В България строежът на „Турски поток“ беше възложен на саудитското дружество „Аркад“. В крайна сметка обаче основната дейност, свързана с доставката на тръби, техника и същинския строеж беше извършена от подизпълнители от Русия, или от подизпълнители, свързани с руски държавни и частни компании.

От СПГ ще проверят информациите, „свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода „Турски поток“ през България, нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта“.

За нарушения, свързани със строежа на газопровода, вече тече друго разследване. То започна след проверка по време на управлението на Кирил Петков през лятото на 2022 г.

Градската прокуратура реши да го прекрати, но по-късно решението ѝ беше отменено от Софийската апелативна прокуратура (САП).

Продължението на „Турски поток“ през България, известно още и като „Балкански поток“, струваше няколко милиарда лева на страната. То беше построено за рекордно кратък период по време на третия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. По него страната не получава газ, но за сметка на това не е ясно дали инвестицията ще се изплати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG