Връзки за достъпност

Извънредни новини

38 души са задържани след протеста срещу БФС, седем от тях са непълнолетни


Срещу протестиращите беше употребено водно оръдие и лютив спрей, 16 ноември 2023 г.
Срещу протестиращите беше употребено водно оръдие и лютив спрей, 16 ноември 2023 г.

Общо 38 души са задържани от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) за вандалски прояви по време на протеста в София срещу Българския футболен съюз (БФС) в четвъртък, съобщи МВР.

Новината идва, след информации за безразборен полицейски побой с палки, насочен дори и към хора, които не участват в размириците.

Трима от задържаните са в ареста за палеж и повреждане на бус и автомобил на полицията. По случаите са образувани две досъдебни производства. Друг от задържаните е отведен в полицията за притежание на наркотици.

Спрямо другите 34 души, седем от които непълнолетни, е разкрита процедура по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Трима от тях са оправдани в събота от съда, за четирима е насрочена друга дата.

Преписките на трима от малолетните ще бъдат изпратени на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

На останалите 24 са наложен глоби в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за една година.

Фенове и полицаи пострадаха при протеста с искане на оставките на ръководството на БФС, на който се стигна до размирици. Възстановяването на щетите е струвало 42 хил. лева, съобщи в петък вечерта кметът на София Васил Терзиев.

"Ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да може да възстановим щетите", каза той.

Заради ситуацията лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха в петък сутринта оставките на вътрешния министър Калин Стоянов, както и на шефа на БФС Борислав Михайлов.

И двамата отказаха да си подадат оставките. Премиерът Николай Денков съобщи, че ще уволни зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Как София пламна заради футбола
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG