Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Радев е позор". Протест в София поиска оставката на президента


На протеста срещу Румен Радев пред президентството в София се събраха около 200 души
На протеста срещу Румен Радев пред президентството в София се събраха около 200 души

Протест с искане за оставката на Румен Радев се проведе пред сградата на президентството в центъра на София в сряда. Участниците в него са недоволни от позициите на президента и най-вече тези, свързани с войната в Украйна.

В петък Радев обвини Украйна, че настоява да води войната , която Русия започва срещу нея. Това предизвикa остри реакции от страна на украинското посолство , както и от страна на българското правителството .

Ден по-рано на Рожен, където президентът участваше в откриването на 111-метровия пилон, той нарече част от българските граждани „безродници“ и „нихилисти “.

Тези случаи дойдоха след дълги месеци, в които Радев защитава позиции, които са по-близки до пропагандата на Кремъл и противоречат на позициите на НАТО и ЕС.

Протестиращите срещу Радев заявиха, че той не изпълнява ролята си на обединител на нацията. Те скандираха „Радев е позор“ и „Тук не е Москва“, пише БТА. На площада пред президентството се събират между 150 и 200 души.

Ден по-рано президентът беше казал за предстоящия тогава протест, че в страната „има много протести“, но това, което е важно е „те да водят до някакъв резултат“.

В това време и на това място се провежда и друг малоброен протест. Участниците в него обаче протестираха заради оттегляния от Народното събрание референдум за отлагане на въвеждането на еврото в България. Те призоваха президента да назначи референдум въпреки решението на парламента.

Протестът в сряда е поредният , който се провежда срещу президента. Той идва на фона на засилена активност на президентската институция по широк кръг от въпроси. Освен обвиненията срещу Украйна и група българи в „безродие“, той се изказва и срещу планираното прекратяване на концесията на „Лукойл“ за нефтопристанището „Росенец“, както и срещу кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG