Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-големите протести от началото на войната. Десетки хиляди в Израел поискаха оставката на Нетаняху


Демонстрантите скандират по време на протест срещу израелското правителство в Йерусалим на 31 март 2024 г.
Демонстрантите скандират по време на протест срещу израелското правителство в Йерусалим на 31 март 2024 г.

Десетки хиляди израелци излязоха на протест срещу премиера Бенямин Нетаняху в неделя вечерта с искания за неговата оставка и незабавни предсрочни избори. Митингът в Йерусалим беше един от най-големите протести срещу правителството от началото на войната в Ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Той се провежда на фона на продължаващата вече близо 6 месеца война между Израел и палестинската паравоенна органзация Хамас, която е обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и десетки държави. Към момента около 130 израелски заложници остават в плен в Газа, след като бяха похитени на 7 октомври миналата година.

Сега в два последователни дни - събота и неделя - десетки хиляди израелски граждани излязоха по улиците на Тел Авив и Йерусалим, за да поискат оставката на премиера Нетаняху. Едно от основните им обвинения е, че той не се справя с войната и не успява да върне заложниците обратно в Израел.

В събота протестът в Тел Авив се проведе именно с лозунга "Сделка за заложниците сега!", съобщи в. Ню Йорк таймс. Ден по-късно десетки хиляди, този път в Йерусалим, отново призоваха за "незабавното отстраняване" на Нетаняху.

"Онези, които чупят, не могат да са тези, които ще поправят", пишеше на плакати на демонстрантите в неделя.

Ню Йорк таймс цитира 25-годишния студент Елад Драйфус, според когото да протестираш срещу собственото си правителство по време на война е трудно решение, но в същото време "ако управляващите не са способни да понесат своята отговорност, нещо трябва да се промени".

Самият Нетаняху обаче отхвърли исканията за предсрочни избори, защото по думите му те "ще парализират Израел за 6-8 месеца".

"Ще парализират преговорите за заложниците", каза още Нетаняху.

Протестите в Йерусалим са планирани до сряда включително. Те се организират в момент, в който Израел и Хамас опитват да възобновят преговорите помежду си за възможно спиране на огъня и освобождаване на заложниците.

На този фон Нетаняху съобщи, че плановете за офанзива срещу Рафах в Газа са били одобрени и армията се готви за "евакуация" на града. Войната между Израел и Хамас започна след най-голямото нападение на радикалната организация от десетилетия насам.

При него бяха убити около 1200 израелци и взети над 240 заложници. В отговор Тел Авив започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която по данни на местните власти вече е причинила смъртта на над 30 000 души.

Преди войната в Израел в продължение на месеци десетки хиляди хора протестираха срещу управлението на Нетаняху. Основна причина беше спорната съдебна реформа, планирана от правителството тогава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG