Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фигурите от съветския паметник в София ще бъдат демонтирани в следващите 30 дни


Очаква се първо да бъдат демонтирани композиции до бул. "Цар Освободител" и фигурите от двете страни на монумента.
Очаква се първо да бъдат демонтирани композиции до бул. "Цар Освободител" и фигурите от двете страни на монумента.

Демонтажът на фигурите от скулпторните композиции, част от Паметника на Съветската армия в София, ще се случи в рамките на следващите 30 дни, каза кметът на район "Средец" Трайчо Трайков пред БНТ в петък.

Новината идва ден, след като Трайков съобщи, че се монтират нови огради около паметника, като част от подготовката за премахването му. По-рано в четвъртък областната управителка на София Вяра Тодева каза, че е нужен спешен демонтаж, тъй като паметникът е в лошо състояние и това може да доведе до сериозни инциденти.

В петък Трайков поясни, че оградите се монтират така, че да очертаят мястото, което е необходимо, за да бъде разположена техниката, с която ще се преместят фигурите.

"За демонтаж на структурата не става дума в сегашния етап, а фигурите според плана би трябвало да са [демонтирани] в рамките на 30 дни", районният кмет пред БНТ.

Фигурите ще бъдат преместени за временно съхранение, докато се реши къде да бъдат изложени. По думите на Трайков поставянето им, като част от експозиция на ново място, е вторият етап от плана, а третият е да се реши как ще изглежда пространството в Княжеската градина, където се намира монументът днес.

Трайков добави, че Областната администрация на София все още проучва местата, на които може да бъдат преместени фигурите.

От двете страни на постамента също има скулпторни композиции със съветски войници.
От двете страни на постамента също има скулпторни композиции със съветски войници.

Както писа Свободна Европа по-рано, засега най-вероятен изглежда вариантът те да бъдат изложени в двора на Музея за изкуството от периода на социализма, като за целта там ще е нобходимо геоложко изследване на терена.

Паметникът е построен с пропагандна цел от комунистическия режим десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава Съветския съюз обявява война на България, а малко след това в страната е извършен деветосептемврийският преврат.

След падането на социалистическия режим през 1989 г. много граждани и политици искат премахването му от центъра на столицатана. В началото на 90-те години Столичният общински съвет (СОС) взима първото решение за преместването на монумента, но през следващите десетилетия то така и не е изпълнено. Второто такова решение на СОС беше взето през март 2023 г.

През лятото новата областна управителка на София Вяра Тодева задейства процедурата по премахването. Това предизвика недоволство, а привърженици на проруските партии "Левицата", БСП и "Възраждане" направиха временен палатков лагер пред монумента, за да го пазят.

Срещу паметника през годините многократно е имало протестни акции. Те зачестиха, след като Русия предприе непредизвиканата си военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Демонтаж или предизборна дъвка. Ще бъде ли преместен Паметникът на Съветската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG