Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган и Путин са обсъдили спиране на огъня и преговори между Хамас и Израел


Руският президент Владимир Путин и турският президент Тайип Ердоган на среща в Сочи, Русия, 4 септември 2023 г.
Руският президент Владимир Путин и турският президент Тайип Ердоган на среща в Сочи, Русия, 4 септември 2023 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил израелско-палестинския конфликт с Владимир Путин в телефонен разговор вечерта във вторник. Според Кремъл акцентът е бил поставен върху незабавното прекратяване на огъня и възобновяването на преговорите, съобщи Ройтерс.

На 7 октомври по време на изненадваща атака срещу Израел Хамас уби над 700 души и отвлече повече от 150. Ден по-късно Израел официално обяви състояние на война и нанесе смъртоносни удари по Ивицата Газа. На 11 октомври жертвите в Израел са вече над 1200. В Газа, до вторник вечерта, най-малко 900 души са загинали, а 4500 други са били ранени.

Турското президентство, в изявление, публикувано на платформата "Х" (доскоро Туитър), каза, че двамата лидери са обсъдили мерки за предотвратяване на нарастващото напрежение и инициативи за предоставяне на хуманитарна помощ.

В турското изявление се казва още, че Анкара ще продължи да полага усилия за осигуряване на спокойствие в региона. Кремъл заяви, че контактите между двамата лидери ще продължат.

По-рано във вторник Ердоган призова всички фактори в Близкия изток да поемат отговорност за установяването на мир. Той каза, че трябва да се избягват стъпки, които ще повишат напрежението в израелско-палестинския конфликт.

"Ще продължим разговорите със страните от Персийския залив", каза още Ердоган и изрази готовността на Турция да посредничи за прекратяване на въоръжения конфликт между Израел и Палестина.

"Нашата загриженост е много голяма. Не мисля, че това ще приключи за една седмица или 15 дни. По тази причина провеждаме разговори", каза той.

Палестинската ислямистка групировка Хамас съобщи вчера, че няма да преговаря за освобождаване на взети като заложници израелски цивилни, ако Израел не прекрати започналите боеве. От Хамас заплашиха, че ще екзекутират пленници всеки път, когато израелската армия организира нападение, без да предупреди за него.

Израелските пленници, взети от Хамас, са 150 по последни данни.

Военните действия между Израел и Палестина са свързани с едновременните претенции на два народа над една и съща територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG