Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изцяло осигурена от държавата". Путин призна, че Русия е финансирала "Вагнер"


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин за пръв път каза, че руската държава е финансирала изцяло наемническата група “Вагнер”. Той съобщи това във вторник по време на среща с военнослужещи в Кремъл. Държавният глава на Русия каза също, че основателят на частната военна компания Евгений Пригожин е получил милиони рубли от държавата чрез поръчки за изхранване на армията.

“Искам да отбележа и искам всички да знаят за това: издръжката на цялата група “Вагнер” беше изцяло осигурена от държавата. От министерството на отбраната, от държавния бюджет, ние изцяло финансирахме тази група”, каза Путин.

Той добави, че руската държава е финансирала “Вагнер” с 86 милиарда рубли (около 1 млрд. долара) от май 2022 г. до май 2023 г.

За пръв път руският президент казва публично, че държавата е финансирала “Вагнер”. Преди началото на войната в Украйна, Москва отричаше всякакви връзки с формированието, което участваше във въоръжени конфликти в няколко държави в Африка, както и в Сирия.

Самият основател на наемническата група Евгений Пригожин за пръв път призна, че е неин основател едва през септември 2022 г., няколко месеца след нахлуването на руската армия в Украйна.

Признанието на Путин идва дни след като Пригожин се обърна срещу ръководството на армията и обяви въоръжен поход, който стигна на 200 километра от столицата Москва, преди да бъде прекратен.

Във вторник Путин каза още, че компанията на Пригожин “Конкорд”, която притежава “Вагнер”, е получила 80 милиарда рубли (около 938 млн. долара) от държавата в рамките на една година за доставка на храна за армията.

Още преди години фирмата на Пригожин “Конкорд” става директен доставчик на храна за Кремъл, както и на други представители на руския елит, с което олихархът печели прозвището си “готвачът на Путин”.

През 2012 г. компаниите на Пригожин сключват изгоден договор с агенция на Министерството на отбраната за предоставяне на храна и кетъринг услуги за руските военни. Договорът е прекратен няколко години по-късно, след като Сергей Шойгу е назначен за министър на отбраната.

Сега от думите на Путин става ясно, че Пригожин пак е получавал държавни средства за доставки на храна за армията.

В петък вечерта Пригожин обяви “марш на справедливостта” срещу ръководството на руската армия. По-късно той каза, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на “Вагнер” тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо прекрати похода, а Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение той да замине за Беларус.

Путин определи случилото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG