Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Репортери без граници” започна да излъчва независими новини за рускоговорящите


Сателитът "Хотбърд". Снимката е илюстративна.
Сателитът "Хотбърд". Снимката е илюстративна.

Неправителствената организация “Репортери без граници” вече излъчва независими новини в Русия чрез сателит. Това съобщи самата организация в Европейския парламент в Брюксел във вторник, съобщи руската редакция на Свободна Европа.

Новината идва на фона на продължаващата две години война на Русия в Украйна. За този период свободата на словото в страната се влоши допълнително и редица независими и опозиционни медии в Русия бяха забранени. На изданията бяха налагани и глоби, ако не използват официално приетата от Кремлин риторика - "специална военна операция", а не "война".

Сателитният пакет носи името "Свобода" и е на руски език. Той беше официално пуснат във вторник. В момента девет рускоезични телевизионни и радиоканала вече се излъчват в цяла Европа, включително в Русия, Беларус и Украйна, както и в Близкия изток и Северна Африка. Планира се пакетът да се разшири до 25 канала.

Част от него са програмите Ехо, Радио Сахаров, Настоящо време, молдовският телевизионен канал TV8, както и комбинирани канали с участието на Новая газета Европа.

"Репортери без граници" казват, че руските независими медии се ползват от от 6 до 9% от възрастното население. Тяхната цел ще бъде този процент да се увеличи и да даде възможност на рукоезичното население да "запази свободата на мнението си".

“Ние доказваме, че демокрациите могат да изнасят независима журналистика, за да обърнат логиката на пропагандата”, каза международната организация за проекта.

Пакетът “Свобода” се предлага безплатно, като се излъчва чрез сателита “Хотбърд” на групата “Ютелсат”. Потенциалната му аудитория е 4,5 милиона домакинства в Русия, както и приблизително 800 хиляди от териториите на Украйна, окупирани от Русия.

Според "Репортери без граници" всички тези домакинства не се нуждаят от допълнително оборудване, за да гледат новите канали.

Ситуацията със свободата на словото в Русия се влоши през последните години. След началото на войната в Украйна много западни медии, като Euronews, France 24 и BBC, бяха забранени в страната.

Медийният регулатор, Роскомнадзор, е блокирал и достъпа до повечето независими новинарски сайтове, включително Медуза и Новая газета.

Само преди дни редакторът на Новая газета Сергей Соколов беше задържан и глобен заради "дискредитиране на армията". През февруари Русия обяви и Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за „нежелателна организация“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG