Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия се запасява с петрол от Казахстан след украинските удари по рафинерии


Рафинерия в Рязан е обхваната от огън на 13 март.
Рафинерия в Рязан е обхваната от огън на 13 март.

Русия е поискала от Казахстан да достави 100 000 тона бензин в случай на недостиг на гориво. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на три източника. Един от събеседниците на агенцията твърди, че сделката вече е договорена, но казахстанските власти засега отричат.

Новината идва на фона на все повече успешни атаки с украински дронове срещу руски рафинерии далеч от фронта. На 2 април дронове удариха цех за сглобяване на дронове в Елабуга и рафинерия "Танеко" в Нижнекамск. Те се намират в руската република Татарстан, на над 1100 км. от фронта.

Като причина за подобно искане от страна на руските власти източниците на изданието "Важни истории" виждат факта, че ударите на украинските сили са извадили от строя повече от 15% от капацитета на Русия за преработка на нефт.

В Русия седмичното производство на бензин и дизел продължава да намалява заради атаките на украински дронове срещу рафинериите. По данни на Росстат към края на март производството на бензин в Русия е намаляло с 14% в годишно изражение, а производството на дизелово гориво - със 7%.

Русия рязко увеличи вноса на бензин от Беларус. През февруари в страната са влезли 590 тона беларуски бензин, а през март общото количество достига 3000 тона.

През март бяха ударени рафинерия на "Роснефт" в Рязан и рафинерия на "Лукойл" в Кстов в Нижегородска област. Те са сред 10-те най-големи в Русия. Не се съобщава колко време ще продължи ремонтът.

Нападнати бяха също рафинерия в Славянск в Краснодарския край, както и рафинерии в Сизран и Куйбишев в Самарска област.

Общо 15 рафинерии в 10 региона на Русия са атакувани от началото на годината. Общият им капацитет за рафиниране е 192 млн. тона петрол годишно. Официално Киев не е поел отговорност за нападенията срещу руските петролни рафинерии.

Междувременно "Файненшъл таймс" съобщи, че Вашингтон е призовал Киев да спре да атакува енергийната инфраструктура на Русия. Според САЩ ударите по тези съоръжения могат да доведат до повишаване на световните цени на петрола и да провокират ответни действия на Москва срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

В отговор Москва удари на 22 март водноелектрически централи и важни обекти в електропреносната мрежа на Украйна, като причини мащабен срив в системата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG