Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли жалбата на Кара-Мурза срещу 25-годишната присъда за критики към Путин


Владимир Кара-Мурза
Владимир Кара-Мурза

Върховният съд на Русия отхвърли във вторник жалбата на задържания опозиционер и журналист Владимир Кара-Мурза срещу присъдата му от 25 години затвор.

Това е най-дългата присъда, давана на критик на Кремъл в постсъветска Русия.

Новината идва, след като през 2023 г. Кара-Мурза беше осъден за "дискредитиране" на руската армия и държавна измяна за забележки против политиката на Кремъл. Той беше арестуван през 2022 г. при завръщането си в Русия след посещения в САЩ и Европа, където нарече президента Владимир Путин военнопрестъпник заради решението Русия да нахлуе в Украйна. Месец преди ареста му Путин забрани критиката към войната.

Журналистът определя процеса срещу себе си като политически и сравнява днешна Русия със Съветския съюз при управлението на Йосиф Сталин. Според десетки руски журналисти и правозащитници обвиненията срещу него са политически и целят да отстранят един от най-видните критици на управлението на Путин.

Преди седмица Кара-Мурза получи награда Пулицър за коментарите си за демократичното бъдеще на Русия, публикувани във Вашингон пост, докато излежава присъдата си.

Журналистът е поредният опозиционер, преследван от руските власти на фона на нарастващите репресии на Кремъл срещу гражданското общество.

През февруари в затвора почина най-големият критик на Кремъл Алексей Навални. В руски затвор от близо 5 месеца е и журналистката от Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева, задържана за това, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG