Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия е ударила територия на НАТО. Кой печели от тръбата за руски газ?


Премиерът Николай Денков и президентът Румен Радев разговарят на трибуните на националния стадион "Васил Левски" по време на "Мач на надеждата", организиран от футболиста Стилиян Петров на 6 септември 2023 г.
Премиерът Николай Денков и президентът Румен Радев разговарят на трибуните на националния стадион "Васил Левски" по време на "Мач на надеждата", организиран от футболиста Стилиян Петров на 6 септември 2023 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Руски дрон на румънска земя
  • САЩ праща още оръжия на Украйна
  • Зорница София

След няколко дни отричане, Румъния потвърди, че най-вероятно части от руски дрон са паднали на нейна територия. Става дума за руската атака от началото на седмицата срещу пристанищна инфраструктура в Украйна, която е близо до границата с Румъния, членка на НАТО. Още тогава Киев каза, че един от дроновете е паднал в Румъния, но Букурещ досега отричаше това.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен направи изненадващо посещение в Киев и каза, че украинската контраофанзива е “много, много окуражаваща”.

В същото време Пентагонът обяви нова военна помощ за Украйна на стойност 175 млн. долара. В новия пакет са и боеприпаси с обеднен уран, предназначени за танковете “Ейбрамс”

Преди няколко дни Украйна съобщи, че е разбила първата линия на руската отбрана в окупираната Запорожка област. Тук имаме отговори на въпросите какво означава това, на какво се дължи и какво може да се очаква.

Подбрахме няколко кадъра, които показват нагледно как изглежда пробивът на първата отбранителна линия на Русия.

Бедствие и национален празник

Четирима души загубиха живота си в наводнението на южното Черноморие. Първоначално беше потвърдена смъртта на двама мъже, а две жени се издирваха. По-късно кметът на Царево Георги Лапчев каза, че и те са загинали - това са председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря ѝ - ветеринарният лекар д-р Даниела Йорданова.

Пловдив и много други общини отмениха празничните си програми по случай 138-ата годишнина от Съединението.

Премиерът Николай Денков призова да не се “взираме назад, да копнеем за едно минало, което никога няма да се върне. Нека гледаме към бъдещето”. Той каза, че именно освободителката на България от османско владичество е най-големият противник на Съединението.

Президентът Румен Радев призова да се отстояват “националната памет и традиции”, спомена войната и “растящо обедняване”. Преди да произнесе речта си в Пловдив, той беше освиркан от част от събралите се хора.

Колко печели България от тръбата за руски газ?

Бившият премиер Бойко Борисов каза, че построеният от неговото правителство “Турски поток” е “печатница за пари”. Той даже спомена конкретни суми. Николай Лавчиев провери фактите и филмът се оказа съветски. Не пропускайте това разследване.

През следващите поне три години депутатите ще заседават в бившия Партиен дом на БКП. Сградата още носи символите на комунизма, а достъпът за журналисти до политици в нея е ограничен. Катерина Василева разкрива какво още знаем за новия стар дом на българския парламент.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Може да сте пропуснали, но е важно

В деня преди празника съветникът в Министерството на отбраната Мустафа Емин подаде оставка. Той каза, че иска “да се прекрати атаката” срещу военния министър Тодор Тагарев. Емин беше обвинени от лекари и сестри в “Пирогов”, че се е държал непристойно. Той отрича.

Обвиняемият за лидер на организирана престъпна група Васил Божков се прибра у дома. Той вече е под домашен арест и носи гривна за проследяване. Преди това се укриваше повече от 3 години в Дубай, а след прибирането си в България прекара десетина дни в ареста.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че България е нарушила правата на еднополова двойка, сключила брак в чужбина. София трябва да създаде правна рамка, различна от брака, която да урежда отношенията на еднополовите двойки. Решението не казва, че България трябва да разреши брака между хора от един и същи пол.

Ако този бюлетин ви е полезен, изпратете и на ваши приятели линк за абонамент.

Човек на деня

С филмите си Зорница София най-често разказва за непоказаните лица на жените. Така е и с последния ѝ филм "Майка", който спечели първа награда на кинофестивала във Вуковар. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

„Оставям 50 хиляди франка на бедните. Искам да бъда погребан с тяхната катафалка. Отказвам да бъда опят от която и да било църква. Моля се за душите на всички. Вярвам в Бог.” Това са последните думи, написани от Виктор Юго. Оставете си за десерт тази история от поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG