Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Прищина твърдят, че са разкрили план на Сърбия за анексия на Северно Косово


Косовски полицаи претърсват ресторант и сграда в доминираната от сърби част на етнически разделения град Митровица в Северно Косово. 29 септември 2023 г.
Косовски полицаи претърсват ресторант и сграда в доминираната от сърби част на етнически разделения град Митровица в Северно Косово. 29 септември 2023 г.

Властите в Прищина твърдят, че са открили доказателства за планове на Сърбия да анексира северната част на Косово. Това стана ясно от пресконференция на вътрешния министър Джелал Свекла в неделя.

Изявлението идва седмица, след като група от хора във военни униформи нахлу в сръбския православен комплекс в село Банска в Косово и откри стрелба срещу косовската полиция. При стрелбата загинаха трима от нападателите, както и един косовски полицай.

Прищина определи нападението като терористичен акт и обвини за него Белград. Сръбските власти отхвърлиха обвиненията.

Според Свекла в атаката от 24 септември са участвали повече от 90 души, които са провеждали подготовката си в сръбски военни бази.

„Сърбия непрекъснато твърди, че няма нищо общо с това нападение. Но фактите, които ще бъдат публикувани, показват, че подготовката, обучението и тренировките на тази група са били проведени във военната тренировъчна база край Ягодина и в Копаоник [в Сърбия]“, каза Свекла пред медиите в неделя.

По думите му Косово разполага със снимки от дронове, които показват подготовката за нападението в тези бази.

Освен атаката над православния комплекс, групата е планирала да открие „дълъг подземен канал“ от Банска до Сърбия за получаването на „доставки от сръбската държава“, каза още Свекла.

Главният директор на полицията в Косово Газменд Ходжа добави, че планът е включвал анексирането на северната част на Косово, а нападателите са се подготвяли за това от дълго време.

По-късно в понеделник премиерът на Косово Албин Курти потвърди тази информация, предаде БТА.

Сръбският вицепремиер и министър на отбраната Милош Вучевич и началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Милан Мойсилович определиха твърденията като лъжливи.

По-рано в събота НАТО изрази готовност да засили военното си присъствие в Косово за овладяване на ситуацията. В неделя вечер стана ясно, че организацията ще изпрати още 600 британски военни на територията на страната.

Напрежението между Косово и Сърбия се повиши за пореден път през май тази година. Сблъсъци в северната част на Косово имаше и в края на 2022 г. През март Прищина и Белград постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията си.

Косово се отдели от Сърбия след война през 1998-1999 г. Страната, която има преобладаващо етническо албанско население, обяви независимостта си от Белград през 2008 г. Сърбия обаче не я признава и насърчава сръбското население в Косово да се противопоставя на централната власт в Прищина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG