Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ подготвят план за шестседмично примирие в Ивицата Газа


Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула (архивна снимка)
Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула (архивна снимка)

Съединените щати (САЩ) преговарят за прекратяване на огъня в Ивицата Газа за поне шест седмици като част от по-широкообхватно споразумение между Израел и Хамас, което включва и освобождаването на заложници. Това каза американският президент Джо Байдън на съвместна пресконференция след разговори с йорданския крал Абдула във Вашингтон.

Хамас е ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). Между нея и Израел се води война на територията на Ивицата Газа от октомври 2023 г. насам.

Новината идва на фона на сериозно напрежение там, след като израелски удари поразиха южния град Рафах. Досега израелската офанзива се развиваше предимно в северната част на Ивицата.

"Ние работим активно за мира, сигурността и достойнството на палестинския и израелския народ", каза президентът на САЩ.

Според Байдън едно шестседмично примирие в ивицата Газа, за което САЩ работят, би могло да помогне и за освобождаването на израелските заложници и за увеличаване на хуманитарната помощ за жителите на Ивицата Газа. Такова временно примирие, отбеляза Байдън, би могло да бъде първата стъпка към постигането на траен мир в региона.

Той призова за защита на цивилните граждани, които се укриват от сраженията в южната част на Ивицата Газа в град Рафах близо до границата с Египет. По данни на международни хуманитарни организации там са намерили убежище около 1,3 млн. палестинци.

Редица държави от ЕС също предупредиха Израел да не щурмува Рафах. Египет заплаши да прекрати мирния договор с Израел.

Йорданският крал Абдула призова войната в Ивицата Газа да спре незабавно. "Не можем да допуснем атака срещу Рафах, със сигурност ще последва хуманитарна катастрофа", каза той.

Йордания и други арабски държави са силно критични към действията на Израел и отказват да подкрепят планиране на по-нататъшни действия, като настояват то да бъде предшествано от прекратяване на военните действия.

Напоследък администрацията на Байдън заема по-твърда позиция спрямо Израел, като миналата седмица каза, че отговорът на Тел Авив на атаката на Хамас е бил "прекомерен". Вашингтон каза, че няма да подкрепи нито една военна операция, започната в Рафах, без да се вземе предвид цивилното население.

При нападението на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври 2023 г. загинаха около 1200 души, предимно цивилни. По различни данни между 240 и 250 души са взети за заложници. По последни данни в Газа все още се държат най-малко 130 души. Предполага се, че повече от 30 от тях са мъртви.

В отговор на атаката Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа с цел пълното унищожаване на Хамас. Според палестинската страна в резултат на израелската офанзива са загинали 30 000 жители на Ивицата.

Започва ли нова война? Защо САЩ атакуват цели в Йемен, Сирия и Ирак
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG