Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тези нападения трябва да спрат". САЩ и Русия нанесоха удари по различни цели в Сирия


Руски военен хеликоптер лети над пристанищен град в Сирия. Архивна снимка.
Руски военен хеликоптер лети над пристанищен град в Сирия. Архивна снимка.

Въоръжените сили на САЩ и на Русия са нанесли въздушни удари по различни цели в Сирия. За атаките съобщи БТА в понеделник, като се позова на Ройтерс и на ДПА.

Новината идва на фона на продължаващата война в Ивицата Газа между Израел и обявената за терористична от ЕС и САЩ групировка Хамас. От началото на конфликта на 7 октомври има опасения, че той може да се разпространи в целия регион на Близкия изток.

В неделя САЩ са нанесли удари върху учебен център и скривалище в Източна Сирия, които са свързани с иранска ислямистка групировка, съобщи американският военен министър Лойд Остин.

Атаката е осъществена в отговор на поне 40 нападения на проирански групировки срещу военни бази на САЩ, разположени в Сирия и Ирак.

„Тези нападения трябва да спрат и ако не спрат, няма да се поколебаем да направим необходимото, за да защитим войниците си“, каза Остин, цитиран от Ройтерс.

Това е поредна американска атака срещу Сирия след няколко удара през октомври и по-рано през ноември.

Руските удари от своя страна са нанесени в събота над провинция Идлиб, която се намира в северозападната част на Сирия. Това е единствената провинция, контролирана от бунтовници срещу режима на Башар Асад.

По информация на руската агенция Интерфакс атаките на Русия са довели до смъртта на над 30 бунтовници от опозиционните сили в Сирия.

В Сирия от 2011 г. насам се води гражданска война между силите на президента Башар Асад, които контролират по-голямата част от територията на страната, и опозиционния блок Сирийска национална коалиция.

Русия и Иран подкрепят правителството на Асад, което е обвинявано от международната общност в тежки нарушения на човешките права. САЩ е на страната на бунтовниците.

Активността на руски и американски сили в Сирия не е необичайна. И двете страни патрулират по суша и въздух над котролираната от Асад територия.

САЩ разполага с 900 военни в Сирия и още 2500 в съседен Ирак, припомня Ройтерс. Целта на тези сили е да подпомагат местните военни, които се опитват да предотвратят възраждането на „Ислямска държава“. През 2014 г. ислямистката групировка завзе големи територии от двете страни, но по-късно беше победена.

На 7 октомври радикалната ислямистка организация Хамас, която също разчита на иранска подкрепа, осъществи най-мащабната си атака срещу Израел. Нападнатата страна отговори с пълномащабна офанзива и пълна блокада над Ивицата Газа.

Конфликтът между Израел и Хамас внесе нестабилност в целия регион. След началото на войната САЩ засилиха средствата си за противовъздушна отбрана в региона и изпратиха на Израел военни кораби и изтребители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG