Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел твърди, че е ударил повече от 100 цели на Хамас в Ивицата Газа


Израелски удари по къщи в централната част на Ивицата Газа, 18 октомври 2023 г.
Израелски удари по къщи в централната част на Ивицата Газа, 18 октомври 2023 г.

Израел каза, че е нанесъл удари по повече от 100 цели в Ивицата Газа, свързани с обявената от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни за терористична организация Хамас.

Сред целите са подземен тунел, оръжейни складове и "десетки оперативни командни центрове на Хамас".

Израел обяви пълномащабна война, наложи блокада на Ивицата Газа и започна да ѝ нанася удари, след като на 7 октомври Хамас извърши нападение на нейна територия. То доведе до стотици жертви, а още десетки бяха отведени в плен.

Армията за отбрана на Израел съобщи и за убийството на Амджад Маджед Мухаммад Абу Оде - член на военното ръководство на Хамас, когото израелските власти обвиняват в участие в нападението срещу Израел на 7 октомври и убийството на израелски цивилни.

В изявлението се говори и за "неутрализиране" на терористичната група и унищожаване на оръжия, намиращи се в джамия в района на Джабалия.

В доклада не се казва нищо за атаката срещу сградата, разположена до църквата "Свети Порфирий" в град Газа. Според очевидци експлозията е повредила фасадата на църквата от 12 век и е разрушила напълно сградата до нея.

Вътрешното министерство на контролираната от Хамас Ивица Газа казва, че "голям брой" хора, укриващи се там, са убити и ранени". Телевизионният канал Ал Джазира, който се позовава на палестински официални лица, пише, че са загинали най-малко осем души.

По-късно Израел потвърди, че е ударил контролен център на Хамас, участващ в изстрелването на ракети към Израел. Според говорител на израелската армия е повредена стената на църква в района.

Църквата "Свети Порфирий" се намира в историческия квартал на Газа, недалеч от болницата "Ал-Ахли", която беше ударена от ракета преди два дни.

Сградата на църквата принадлежи на православната патриаршия на Йерусалим, която нарече обстрела военно престъпление. Патриаршията каза, че остава "отдадена на изпълнението на своя религиозен и морален дълг да предоставя помощ, подкрепа и убежище на нуждаещите се".

Израелските власти обявиха началото на евакуацията на жителите на град Кирят Шмона, разположен в северната част на страната. Евакуацията се извършва на фона на обстрел от Хизбула и други групировки, съобщава The Times of Israel. Общо около 22 хиляди души живеят в града, но мнозина вече са го напуснали.

Израел продължава военната си операция "Железни мечове" в Ивицата Газа, но подготвя наземна операция срещу Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG