Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ предотврати спиране на работата на правителството с 1,2 трлн. долара за бюджета


Президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта
Президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта

Сенатът на САЩ прие с огромно мнозинство законопроект за бюджета в размер на 1,2 трилиона долара. По този начин той осигури финансирането на правителството до края на фискалната година, започнала преди 6 месеца, и предотврати частичното спиране на работата му, предаде Ройтерс.

Мярката обаче не включва финансиране за предимно военната помощ за Украйна, Тайван или Израел, което е включено в друг законопроект, приет от Сената, но игнориран от доминираната от републиканците Камара на представителите, отбелязва Ройтерс.

Новината идва, след като Републиканската партия блокира в Сената законопроект за помощ за Израел и Украйна, който включваше и затягане на мерките за сигурност на границата на САЩ с Мексико. Последното беше поискано от самите републиканци, които обаче се отказаха от предложението след публични критики и натиск от кандидат-президента на партията Доналд Тръмп.

Законът беше приет със 74 гласа "за" срещу 24 гласа "против".

Ключовите федерални агенции, включително министерствата на вътрешната сигурност, правосъдието, външните работи и финансовото министерство, в което се помещава данъчната служба, получиха финансиране до 30 септември, след като законопроектът беше приет в горната камара на американския Конгрес, където демократите имат мнозинство.

Законопроектът предвижда финансиране на министерството на отбраната на САЩ в размер на 886 милиарда долара, включително повишаване на заплатите на американските войници. Президентът Джо Байдън каза, че ще го подпише.

Лидерите на Сената в петък прекараха часове в преговори относно редица поправки към законопроекта за бюджета, които в крайна сметка бяха отхвърлени. Забавянето отложи приемането му след крайния срок снощи в полунощ. Службата за управление и бюджет на Белия дом обаче заяви, че няма да бъде наредено на агенциите да затворят, като изрази увереност, че Сенатът ще приеме законопроекта без забавяне, което и стана.

Въпреки че Конгресът в крайна сметка прие важния законопроект, отново излязоха на показ дълбоките партийни различия, както и ожесточените разногласия в рамките на раздробеното републиканско мнозинство в Камарата на представителите, коментира Ройтерс.

Консервативната републиканка Марджъри Тейлър Грийн заплаши, че ще предизвика гласуване за отстраняване на председателя на Камарата Майк Джонсън, колега републиканец, за това, че е допуснал мярката да бъде приета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG