Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ одобри законопроект за подпомагане на Украйна и Израел


Водещият демократ в Сената на САЩ Чък Шумър
Водещият демократ в Сената на САЩ Чък Шумър

Сенатът на Съединените щати постигна съгласие по двупартиен законопроект за допълнително финансиране на обща стойност над 118 млрд. долара. Парите са предназначени за помощ за Украйна и Израел, както и за укрепване на южната граница на САЩ.

Компромисното споразумение за допълнителното финансиране на "въпросите на националната сигурност" може да сложи край на продължаващите от октомври миналата година спорове. Тогава администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за Украйна, Израел и сигурността на американските граници, но Конгресът на САЩ не успява да постигне съгласие по въпроса.

Сега сенаторите предлагат да бъдат отпуснати 60 млрд. долара в подкрепа на Украйна, 14 млрд. долара в помощ на Израел, над 20 млрд. долара за охрана на границата с Мексико, около 5 млрд. долара в подкрепа на партньорите на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион, почти 2,5 млрд. долара в подкрепа на операцията в Червено море и още 2,5 млрд. долара за Централното командване на САЩ.

По предложението на Байдън от октомври републиканците и демократите в сената имаха разногласия по отношение на мерките за укрепване на границата с Мексико. Републиканците поискаха по-строга имиграционна политика и поставиха това като условие за обсъждане на евентуална допълнителна помощ за Украйна.

Поради липсата на споразумение за нов бюджет в подкрепа на Украйна, отпуснатите по-рано средства са почти изчерпани, а обемът на американската военна помощ за Киев е значително намален.

Президентът на САЩ призова Конгреса да приеме законопроекта възможно най-скоро. Байдън повтори, че подкрепата за Украйна във войната, започната срещу нея от Русия, е в интерес на сигурността на САЩ.

"Ако стремежът на президента Путин към власт и контрол над Украйна не бъде спрян, той ще излезе извън пределите на Украйна и разходите за САЩ ще нараснат", каза той.

Важността на законопроекта се споделя от лидера на мнозинството в Сената - демократът Чък Шумър, и лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл. Шумър каза, че ще предприеме стъпки за провеждане на първоначално гласуване на законопроекта в сряда.

По думите на републиканеца Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите, в сегашния си вид законопроектът няма шанс да премине през Камарата.

Срещу законопроекта се обявява и бившият президент на САЩ - републиканецът Доналд Тръмп, който почти сигурно ще бъде кандидатът на Републиканската партия на президентските избори през ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG