Връзки за достъпност

Извънредни новини

"През повечето време съм доста кротък". Шон Бийн, който обича да разказва разнообразни истории


Шон Бийн
Шон Бийн

Отдава се на ролите си. Играе благородни рицари и закоравели злодеи. Казва, че не е толкова груб, колкото изглежда. Днес става на 65. Той е Шон Бийн и е Човек на деня на Свободна Европа.

В Холивуд малко актьори притежават гъвкавостта и грубата харизма на Шон Бийн. Известен е със завладяващите си изпълнения и склонността си да влиза в обувките на персонажи, които срещат трагичен край.

"Четях сценариите отзад напред, за да видя дали все още съм в тях", казва той.

В сряда Бийн става на 65 години. От ранните му дни в британската телевизия до емблематичните му роли в големите продукции, пътешествието му из бурния пейзаж на развлекателната индустрия е доказателство за неговите талант, издръжливост и непоколебима отдаденост.

Кариерата му на екран започва преди 40 години. Пробивът му идва през 1993 г. когато получава главната роля в адаптацията по романа "Шарп" на Бърнард Корнуел. Известен е и с играта си във "Властелинът на пръстените" и "Игра на тронове".

Роден е на 17 април 1959 г. Баща му притежава производствена компания, в която работят близо 50 човека в т.ч. и майка му. Има и по-малка сестра. Въпреки че семейството им е сравнително богато, те никога не се изнасят от родния си дом, защото предпочитат да са близо до приятели и роднини.

Като малък Бийн чупи стъклена врата. Парче от нея се забива в крака му и оставя голям белег. Известно време той не може да ходи. Този инцидент слага край на детската му мечта да стане професионален футболист.

За сметка на това през 1981 г. печели стипендия за Кралската академия за драматично изкуство (RADA) и се записва да учи там. Две години по-късно завършва и започва да играе в редица театрални постановки.

Способността на Бийн да вдъхва живот на многопластови персонажи привлича вниманието на режисьорите и от другата страна на океана.

Ролята му на Боромир в трилогията "Властелинът на пръстените" остава едно от най-силните му изпълнения, улавяйки същността му с дълбочина и нюанс, които резонират с публиката по целия свят.

"Живял е в среда, опустошена от война. Налагаше му се да бъде реалист. Вместо да унищожи пръстена, той искаше да го използва срещу врага. Не разбираше последствията, които това парче метал оставя върху човешките същества", разказва той за Боромир.

Въпреки трагичната гибел на героя му в първия от трите филма, приключението му показва умението на Бийн да вдъхва човечност и уязвимост на персонажите си.

Отличителната черта в кариерата на актьора е и неговата склонност често да среща преждевременния си край на екрана. Шеговитата компилация "Sean Bean Death Reel" има почти 3 милиона гледания в "YouTube".

Независимо дали става жертва на орда орки като във "Властелинът на пръстените" или в ролята на Нед Старк бива обезглавен в "Игра на тронове", обаче героите на Бийн остават в съзнанието на зрителите дълго след като появата им на екран приключи.

"Той е много почтен. Честен е. Умее да върши мръсната работа, но е справедлив и се придържа към принципите си", казва Бийн за Нед Старк.

Бийн се явява два пъти на прослушване за ролята на Джеймс Бонд. Първия път я губи от Тимъти Далтън, а втория от неговия наследник Пиърс Броснан.

Въпреки че не получава възможността да играе известния шпионин, Бийн оставя добро впечатление у режисьорите и през 1995 г. е избран да играе злодея Алек Тревелиан в "Златното око" с Броснан.

Създателите на филма променят ролята, за да пасне по-добре на Бийн, който е няколко години по-млад от Броснан.

Първоначално Тревелиан е написан като бивш ментор на Бонд, който става измамник. Сценаристите променят героя и той се превръща в колега шпионин с псевдонима 006, който по-късно се обръща срещу Бонд.

Отвъд сферата на киното и телевизията, влиянието на Бийн стига и до видеоигрите. Той озвучава Император Мартин Септим в "The Elder Scrolls IV: Oblivion" и Марк Фаба в "Hitman 2". Влиза и в ролята на разказвач за "Sid Meier's Civilization VI".

Независимо дали размахва меч на бойното поле или изнася трогателни монолози, Бийн издига разказването на истории до нови висоти.

Той е един от най-ярките примери за дълголетие и автентичност в индустрия, която често се характеризира с ефимерен успех.

"Често срещано, но и погрешно схващане за мен е, че съм груб северняк. Предполагам, че наистина съм, но през повечето време съм доста кротък. Може би се дължи на ролите. Нямам против. Не съм корав човек. Бих искал в един момент да изиграя и някой честен, спокоен и любезен човек", споделя Бийн за себе си.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG