Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония проверява арт студио заради среща на Румен Радев с македонски деца художници


Кадър от срещата на българския президент Румен Радев с млади художници от България и Северна Македония на 4 юли
Кадър от срещата на българския президент Румен Радев с млади художници от България и Северна Македония на 4 юли

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония е изпратило сигнал до прокуратурата в Битоля заради срещи между български политици, сред които президентът Румен Радев, и деца от художествено студио от Битоля. Това съобщи македонският сайт Независен, цитирайки думи на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Според македонското издание става въпрос за сигнал срещу арт студиото "Малък Битолски Монмартър", което няколко пъти е водило деца на срещи с български политици. Последната такава е от 4 юли, когато президентът на България Румен Радев прие в президентството деца художници от двете страни, които участваха в инициатива за добросъседство.

По думите на македонския вътрешен министър Спасовски, цитирани от Независен, към момента няма постъпили жалби от родителите на въпросните деца или от други организации. Сигналът идва от самата полиция, а прокуратурата вече е започнала производство.

В началото на юли 30 млади художници от Северна Македония и България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща "мечтаното единство" между Северна Македония и България пред Народния театър в София.

Това беше трета поред среща на млади художници от двете държави в рамките на кампанията "От двете страни на границата" на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет". Срещата на президента Румен Радев с децата художници беше част именно от тази инициатива за добросъседство и приятелски отношения.

Новината за започналата проверка на прокуратурата идва на фона на остри изказвания от страна на Радев спрямо Скопие от последния месец. Той първо каза, че Скопие няма готовност за начало на преговори за членство в ЕС и прикрива липсата не реформи с лобиране, а после отправи обвиненията си и в официално писмо до европейските лидери и институции.

Тогава премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски му отговори, че българският президент трябва да се занимава повече с реформите в страната си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG