Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има да се извърви още много път". Шествия за правата на жените се проведоха в София и Пловдив


Кадър от шествието на 8 март в София.
Кадър от шествието на 8 март в София.

Шествия за равнопоставеност между половете и срещу насилието, основано на пола, се проведоха в София и Пловдив в деня на жената - 8 март.

Това се случи на фона на все по-чести докладвания и разследвания на случаи на домашно насилие и насилие, основано на пола, през последната година.

"Осми март е ден, в който хората по целия свят отбелязват постиженията и успехите, както и борбите на жените преди нас, благодарение на които ние днес можем да гласуваме, да участваме в управлението, да работим, да учим в университет, да ходим на бар", каза пред Свободна Европа Десислава Димитрова от "Феминистки мобилизации", която огранизира шествието тази година.

Една от участничките в шествието държи плакат с надпис "Да счупим патриархата"
Една от участничките в шествието държи плакат с надпис "Да счупим патриархата"

"Осми март обаче е и време за политически разговор, защото колкото и да сме извоювали до този момент, за съжаление има да се извърви още много път", добавя тя. "Все още живеем в свят, в който жените вземат по-малко заплащане за труда, който изпълняват, извършват т. нар. невидим домакински труд, който много често ги поставя в положение на двойна смяна".

В края на 2023 г. Свободна Европа писа, че в България разликата в заплащането между мъже и жени е над 12%, като това води до трайно по-ниски доходи на жените спрямо мъжете през целия им трудов стаж и след пенсиониране, както и до висок риск от бедност и икономическо насилие.

"Освен това всички сме свидетели на ескалиращата вълна от насилие", казва още Димитрова. Тя припомня, че от началото на годината убитите жени в България са вече три, а през 2023 г. те са били 21.

Шествието в София тръгна в 19 ч. от НДК и приключи пред сградата на Министерския съвет. В него се включиха десетки хора, които носеха различни плакати с надписи като "Нито една повече" и "Да счупим патриархата"

Амая и Селия
Амая и Селия

"Мисля, че все още живеем в свят, който не е справедлив с нас, и трябва да направим още много неща, трябва да се борим", каза пред Свободна Европа Селия, една от участничките в шествието.

"Тук съм в знак на солидарност с женските борби - както у нас, така и по света, за да живеем в един свят, в който сме свободни всички, [свят] с уважение, със социални права", казва Николай.

Николай
Николай

Темите за домашното насилие и равенството между половете в България бяха на фокус пред последната година, като един от поводите беше случаят на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която беше пребита и обезобразена с макетен нож през лятото на 2023 г. За нападението беше обвинен бившият ѝ приятел.

През септември месец МВР съобщи за пик на сигналите за домашно насилие след случая "Дебора".

Това предизвика многохилядни протести в цялата страна и доведе до промени в закона за домашното насилие, които обаче по думите на Димитрова на практика все още не са влезли в действие.

През 2022 г. са били идентифицирани 736 случая на домашно насилие според проект на Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България, изготвен от Министерството на труда и социалната политика.

Преди дни прокуратурата съобщи, че е образувала близо 60% повече разследвания за престъпления, свързани с домашното насилие, за първите шест месеца на 2023 година в сравнение със същия период през 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG