Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сигнали за бомби са получени в училища в София, Бургас и други градове


Полицейска патрулка е спряла пред професионалната гимназия по туризъм в Русе след подаден сигнал за бомба в училището, 16 октомври 2023 г.
Полицейска патрулка е спряла пред професионалната гимназия по туризъм в Русе след подаден сигнал за бомба в училището, 16 октомври 2023 г.

Получени са сигнали за бомби в училища в няколко града в страната, съобщи БТА в понеделник, като се позова на информация от Министерството на вътрешните работи (МВР).

Новината идва няколко месеца след като в края на март и началото на април десетки училища получиха над 100 сигнала за взривни устройства в София, Пловдив, Варна, Бургас и други градове. Най-много бомбени заплахи имаше в седмицата преди парламентарните избори на 2 април.

Сега имейли със сигнали за бомби са изпратени на училища в София, Бургас, Русе и Стара Загора. Посочва се само едно конкретно училище - Професионалната гимназия по туризъм в Русе.

БНР съобщава за бомбена заплаха и в Професионалната гимназия по икономика в Шумен, както и в училище в Сливен.

Учебният процес в засегнатите училища е временно прекъснат, а учениците са евакуирани. Полицията влиза за оглед в сградите на учебните заведения и спазва предвидената от закона процедура, уточняват от МВР.

В училището с бомбена заплаха в Стара Загора вече е проведена проверка и не е открито нищо притеснително, предаде БТА.

В края на деня от МВР съобщиха, че и останалите проверки не са открили взривни устройства в училищата.

В края на март прокуратурата съобщи, че е образувала разследване за предполагаем акт на тероризъм във връзка с десетките сигнали за взривни устройства до онзи момент.

В началото на април МВР задържа няколко тийнейджъри, които са изпращали фалшиви заплахи. Беше повдигнато обвинение и на мъж от Пловдив заради фалшив сигнал за бомба, подаден на спешния телефон 112.

На 29 октомври предстои да се проведат изборите за кметове и общински съветници в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG