Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светият Синод не може да отвори руската църква, но "изразява надежда" това да се случи скоро


Руската църква "Св. Николай Чудотворец"
Руската църква "Св. Николай Чудотворец"

Светият Синод съобщи след заседание във вторник, че "подкрепя напълно" действията на патриарх Неофит по отношение на руската църква, както и искането тя да отвори.

Храмът "Св. Николай Чудотворец" затвори врати, след като през септември свещениците му, включително предстоятелят архимандрит Васиан, бяха екстрадирани и обвинени, че са заплаха за националната сигурност.

На 25 септемвти патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът, лично назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията в руската църква. Сградата остана затворена, тъй като е собственост на руското посолство.

Тогава Светият Синод съобщи, че Неофит е информирал руския патриарх и очаква от посолството да отвори църквата.

"Св. Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП", пишат свещениците.

Синодът също така "възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе".

Против решението с особено мнение е гласувал само видинският митрополит Даниил. Той публично се обяви и против изгонването на руските свещеници.

Проверка на Свободна Европа в Агенцията по вписванията установи, че църквата е собственост на посолството на Русия в България от 1997 г.

Свободна Европа първа публикува и Крепостния акт, с който земята под днешната руска църква е била дарена от столичната община на руското посолство през 1898 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG