Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е увеличила вноса на оръжие с над 900% за 5 години, сочи доклад. Какво още пише в него


Украински войник на фронтовата линия. Снимката е илюстративна.
Украински войник на фронтовата линия. Снимката е илюстративна.

Вносът на оръжия в Европа е нараснал почти двойно за последните пет години, което се дължи основно на войната в Украйна. Само за България увеличението е 920%, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) в свой доклад в понеделник.

Данните на базирания в Швеция мозъчен тръст се отнасят до обема на оръжейните доставки, а не до финансовата им стойност.

Новината идва на фона на сериозния недостиг на оръжие за украинските сили във войната, която Русия води в страната от вече над две години, както и на приема на Швеция - един от най-големите производители на модерно оръжие в света, в НАТО, с което тя стана 32-рата държава членка.

Колко е ръстът на вноса на оръжие

Между 2019 и 2023 г. вносът на оръжия от европейските държави се е увеличил с 94% в сравнение с периода от 2014 до 2018 г., което значи почти двойно, сочи докладът. В същото време според данните износът на Русия рязко спада, което се дължи на войната в Украйна, която преформатира глобалната търговия в този сектор.

Ръстът на вноса на България е значително над някои околни държави (180% за Румъния, 584% - за Сърбия), съпоставим с 833% за Косово и 747% в Унгария, но далеч под чешкия, който отбелязва увеличение с 3125%.

Най-големият вносител на оръжия в Европа е именно Украйна, чиито дял възлиза на 23% от общия внос на военно оборудване на континента, което прави увеличаване на вноса с 6633%.

За петгодишния период обаче Украйна се нарежда на четвърто място в света след Индия, Саудитска Арабия и Катар.

Кои са най-големите страни износителки

Двете държави, изнесли най-много оръжия за Украйна, са САЩ и Германия, като техният дял възлиза съответно на 69% и 30%. Съединените щати са доставили оръжия на 107 държави - повече, отколкото през който и да било предишен петгодишен период и повече от всеки друг износител на оръжие. Конкретно износът за Европа се е увеличил от 35 на 55% в разглеждания период.

Общият обем на износа на оръжия от Германия обаче е намалял с 14% през последните пет години.

Русия рязко намалява своя внос - с 54%, и делът ѝ на глобално ниво към момента е само 0,2 на сто. Освен това, за първи път от десетилетия насам тя вече не е един от двата най-големи световни износителя на оръжия. Докато САЩ са увеличили износа си със 17%, покривайки 42% от световния пазар, доставките от Русия са намалели с 53%.

Русия е изнесла оръжия в 31 държави през 2019 г. и в едва 12 миналата година. Тези в Азия и Океания формират 68% от общия обем, Индия - 34%, Китай - 21%.

"Ниският дял предстоящи доставки на оръжия от Русия предполага, че руският износ вероятно ще остане далеч под нивото от 2014 - 2018 г. или 2019 - 2023 г., поне краткосрочно", пише още в доклада на SIPRI.

От Москва обаче оспорват тези данни, както и в предишни години. Според Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) SIPRI не отразява реалната картина, а работи със собствени оценки. Русия твърди, че работи на основата на фиксираните в договорите цени на стоките, а SIPRI с индикатори, които дават еднаква стойност на еднотипна продукция (количествен подход).

Пред Русия се нарежда Франция, която е увеличила износа си с 47 %.

Докладът на шведския институт идва на фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна. В нея Киев изпитва сериозен недостиг на оръжие и най-вече боеприпаси. Наскоро мнозинството от европейските страни подкрепи инициативата на Чехия за закупуване на боеприпаси и снаряди от страни извън Европейския съюз, които после да бъдат изпратени на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG