Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев твърди, че Русия използва Старлинк на Илън Мъск в окупираните територии


Терминал на Старлинк
Терминал на Старлинк

Руската армия в окупираните от тях райони на Източна Украйна използва терминали на сателитната интернет услуга Старлинк (Starlink) на предприемач Илън Мъск, сочат данни на украинското разузнаване.

Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната публикува на 11 февруари в Telegram аудиоклип, който е доказателство за "системното" му използване.

Това се случва на фона на продължаващата почти две години война на Русия срещу Украйна и блокирането на военна помощ от САЩ за Украйна от републиканците в Конгреса в услуга на бившия президент Доналд Тръмп, който вероятно пак е е кандидат за президент тази година. В интервюто на Тъкър Карлсън президентът на Русия нарече Илън Мъск "умен човек", а самото интервю, което не оспори нито една теза на Путин, се излъчи в социалната мрежа X (бивш Туитър), която е собственост на Мъск.

SpaceX, която управлява терминалите Старлинк , заяви в изявление на 8 февруари в X, че "не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни" и че услугата ѝ не работи в Русия.

От разузнаването заявиха, че в аудиоклипа, публикуван в Телеграм, участват военнослужещи от руската 83-та въздушно-щурмова бригада, които обсъждат инсталиране на терминали в Източна Украйна. Няма подробности за мащаба на използване или за начина, по който терминалите са получени. Говорителят Андрий Юсов каза пред украински медии на 10 февруари, че въпросът "започва да придобива системен характер".

Старлинк е мрежа от повече от 2000 сателита в орбита около Земята, които поддържат връзка с хиляди терминали на земята. Тя беше активирана в цяла Украйна в края на февруари 2022 г., след като интернет услугите бяха прекъснати заради пълномащабното нахлуване на Русия.

Присъствието на Старлинк в Украйна се оказа безценно не само на бойния фронт, но и при възстановяването на енергийната и комуникационната инфраструктура, които са основна цел от страна на Русия. Въпреки това остават въпроси за това колко ангажиран е Елън Мъск в подкрепа на военните усилия.

Мъск каза, че е предотвратил украинска атака срещу руска военноморска база през 2022 г., като е отказал искането на Киев да активира достъпа до интернет в Черно море близо до анексирания от Москва Крим.

Това разкритие през септември 2023 г. предизвика остро осъждане от страна на Михайло Подоляк, висш съветник на украинския президент Володимир Зеленски, който го нарече "цената на коктейл от невежество и голямо его".

Инцидент е около плана на Украйна от края на миналата година да осакати черноморския флот на Русия, базиран в Севастопол.

"Имаше спешно искане от държавните органи да се активира Старлинк чак до Севастопол. Очевидното намерение беше да се потопи по-голямата част от руския флот на котва", заяви Мъск на 7 септември, след като CNN публикува откъси от предстоящата биография на Мъск, описващи инцидента.

"Ако се бях съгласил с искането им, тогава SpaceX щеше да е явен съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта", каза тогава Мъск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG