Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне трима души са убити при стрелба в Йерусалим. Израел нарече нападателите "терористи"


Кадър от мястото на нападението в Йерусалим, 30 ноември 2023 г.
Кадър от мястото на нападението в Йерусалим, 30 ноември 2023 г.

Двама нападатели откриха стрелба на автобусна спирка в град Йерусалим, предаде Ройтерс в четвъртък сутринта. При атаката са убити поне трима души и са ранени други осем. Израелската полиция определи случилото се като терористичен акт.

Новината идва на фона на поредното удължаване на временното примирие във войната между Израел и Хамас, което започна миналия петък. Неговият срок изтече в четвъртък сутринта, но израелската армия обяви, че военната пауза ще продължи още поне един ден.

Хамас е палестинска ислямистка организация, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. С нейна атака срещу Израел започна войната между двете страни в началото на октомври.

Конфликтът породи напрежение между израелци и палестинци не само в контролираната от Хамас Ивица Газа, където се водят военните действия, но и в разделения Йерусалим, към който и двете общности имат претенции. Напрежение има и в Западния бряг - палестинска територия, окупирана от Израел.

Нападението в Йерусалим в четвъртък се е случило по време на сутрешния час пик. По информация на израелската полиция „двама терористи“ са пристигнали на автобусната спирка с автомобил, въоръжен с огнестрелно оръжие.

За момента няма информация дали нападателите са действали самостоятелно, или са свързани с Хамас или друга палестинска военна група.

„Терористите започнаха да стрелят по цивилни граждани, преди впоследствие да бъдат убити на място“, съобщиха още от полицията.

Мястото на инцидента беше отцепено от израелската полиция.
Мястото на инцидента беше отцепено от израелската полиция.

Не се знае дали атаката ще повлияе на договореното временно примирие, пише Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на третото си официално посещение в региона от началото на войната между Израел и Хамас, изказа съболезнования за жертвите на атаката в Йерусалим.

Очаква се Блинкен да настоява за допълнително удължаване на примирието, което включва освобождаване на заложници, държани от Хамас, и на палестинци, вкарани в израелски затвори.

„Този процес дава резултати. Той е важен и се надяваме, че може да продължи“, каза американският държавен секретар, цитиран от АП.

Сделката за временно примирие сложи пауза на войната между Израел и Хамас, която започна на 7 октомври с мащабна атака на ислямистката групировка срещу Израел. От израелска страна бяха убити 1200 души, а около 240 бяха отвлечени от Хамас и взети за заложници.

Израел отговори с пълномащабна офанзива и блокада на Ивицата Газа, населена с над 2 млн. палестинци. По данни на местните власти в Газа, цитирани от АП, от началото на войната са убити над 13 300 палестинци.

От началото на примирието досега Хамас е освободила 97 заложници - предимно жени и деца. Пуснатите от Израел палестински затворници са 210 - жени и тийнейджъри между 14 и 18 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG