Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд във Франция призна правото на закрила на руснаци, отказали да се бият в Украйна


Мобилизирани мъже се сбогуват с роднините си пред военния комисариат в Даниловския район на Москва, 26 септември 2022 г.
Мобилизирани мъже се сбогуват с роднините си пред военния комисариат в Даниловския район на Москва, 26 септември 2022 г.

Френският национален съд по въпросите на убежището (CNDA) реши в петък, че руски граждани, отказали да участват във войната в Украйна, ще могат да получат статут на бежанци във Франция.

Русия официално обяви частична мобилизация през есента на 2022 г. Властите твърдят, че тя е била "частична" и е приключила в края на октомври. Въпреки това руският президент Владимир Путин все още не е подписал указ за нейното приключване. Путин не е обявил втора вълна на мобилизация, като се предполага, че тя неофициално е в ход.

Бежанският статут ще важи както за избягали от Русия поради заплахата от мобилизация, така и за вече мобилизирани, които са отказали да участват във войната в Украйна и са дезертирали от руската армия.

В решението си съдът се позовава на законодателството на Европейския съюз (ЕС) в областта на предоставянето на закрила. По-специално то предвижда да се дава бежански статут на човек, който е изправен пред наказателно преследване за отказ да участва в конфликт, в който може да бъдат извършени военни престъпления.

Съдът посочва също, че по време на нахлуването в Украйна руските войски са извършили военни престъпления, а обявената в Русия мобилизация е била мащабна. Също така руснаците на практика не са могли да избегнат военната служба чрез изпълнение на алтернативна гражданска служба, а самата наборна служба е била проведена с множество нарушения.

Според решението на съда, за да получи статут на бежанец, кандидатът трябва да докаже, че може да бъде насилствено призован в армията. Самият факт, че е в резерва, не се счита за достатъчен.

Мобилизацията предизвика масова миграция от Русия към съседна Грузия, Казахстан, Азербайджан, Турция и други страни на Изток. Причината е, че след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Западът затвори въздушното си пространство за руски полети и авиокомпании.

През януари 2023 г. говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че някои разпоредби на указа все още са в сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG