Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е осъден да плати 83 милиона долара за клевета срещу бивша журналистка


Журналистката Е. Джийн Карол
Журналистката Е. Джийн Карол

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да плати 83,3 милиона долара на журналистката Е. Джийн Карол. Това отсъди съдебно жури в Манхатън в петък. Карол започна дело срещу Тръмп, в което твърдеше, че той е увредил репутацията ѝ на надежден журналист, след като е казал, че тя лъже за извършено от него сексуално посегателство.

Тръмп каза, че ще обжалва решението.

Новината идва, след като през май миналата година Тръмп беше осъден за това, че е упражнил сексуално посегателство над Карол и беше задължен да ѝ изплати обезщетение от 5 милиона долара. След случая той определи твърденията ѝ като "пълна измама" и започна да обжалва решението.

Това се случва на фона на предстоящи избори в САЩ, на които Тръмп засега е най-вероятният кандидат на републиканците. Той вече спечели първичните избори в щатите Ню Хемпшър и Айова.

В петък съдебните заседатели в Манхатън отсъдиха Тръмп да изплати на Карол 18,3 млн. долара обезщетение, включително 11 млн. долара за накърняване на репутацията ѝ. На Карол бяха отсъдени и 65 млн. долара за наказателни щети, които според нея са необходими, за да може Тръмп да спре да я клевети. Минималната сума, за която Карол претендираше беше 10 милиона долара.

"Това е голяма победа за всяка жена, която се е изправила, след като е била повалена на земята, и огромно поражение за всеки насилник, който някога се е опитвал да държи една жена на земята", каза Карол след решението на съда.

Тръмп многократно е отричал да познава Карол или някога да е упражнявал сексуално посегателство над нея. След произнасянето на присъдата той каза, че ще обжалва и това решение в публикация в социалната си мрежа Truth Social.

"Не съм съгласен и с двете присъди и ще обжалвам целия този режисиран от Байдън лов на вещици, насочен срещу мен и Републиканската партия, каза той.

Случаят, за който Карол осъди Тръмп, е от 90-те години в съблекалнята на универсален магазин "Бергдорф Гудман" в Манхатън. Това е преди той да стане президент на САЩ.

В момента срещу Тръмп се водят четири наказателни дела за общо 91 престъпления. Той е първият президент в историята на САЩ, който получи криминални обвинения.

Тръмп неведнъж е казвал, че различните съдебни дела, пред които е изправен, са организирани от съюзници на президента на САЩ Джо Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG