Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България отказва закрила на осъден на смърт. Полицията обвинява жертвите за полицейското насилие


Кадри от охранителни камери показаха насилие над протестиращи на 10 юли 2020 г.
Кадри от охранителни камери показаха насилие над протестиращи на 10 юли 2020 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • България отказва закрила на осъден на смърт
  • Полицията обвини жертвата за насилието
  • “Вагнер” вече участва в учения в Беларус

Иранец се отказва от исляма и приема християнството. Родината му го осъжда на смърт. Сега той кандидатства за закрила в България, но властите му отказват. Според тях той не е изложен на риск в Иран. Дамяна Велева разказва тази история.

“Лукойл” отрича контрабанда

“Лукойл Нефтохим Бургас” отрече обвиненията, че на управляваното от нея нефтено пристанище “Росенец” е извършвана контрабанда. С тези твърдения депутати аргументираха искането концесията да бъде прекратена.

В същото време се провежда проверка дали компанията е внасяла допълнителната вноска върху свръхпечалбата си, която беше въведена със закон.

Руската “Лукойл” придобива дялове в рафинерията “Нефтохим Бургас” през 1999 г. Елена Геловска в Дневник проследява по дати отношенията на България с руския гигант.

Украйна не “отстранява” българи

Хората в списъци в украинския сайт “Миротворец” не са цели за “отстраняване”, както твърдят проруски политици и медии напоследък. Украйна каза, че сайтът няма нищо общо с институциите и държавната ѝ политика. Службите в България все пак ще проверят дали има опасност за български граждани, които са в тези списъци.

Полицията обвини жертвите за насилието

Помните ли полицейското насилие на протестите през 2020 г.? Сред потърпевшите беше Цветелина Цветкова, която осъди столичната полиция. Сега обаче институцията обжалва, а в жалбата са използвани квалификации за жертвата и пише, че тя сама се е поставила в тази ситуация, съобщава вестник Сега.

Съдът не разгледа жалбата на министъра на правосъдието Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор. Според Славов той не е избран по правилната процедура, но съдът дори не разгледа аргументите му.

Европейската прокуратура разследва в България и Франция предполагаема организирана престъпна група, която търгува с луксозни автомобили. Разследващите смятат, че са нанесени поне 11 милиона евро щети на бюджета на ЕС.

Русия напада украински пристанища

Русия нанесе нови удари по украинските пристанищни градове Николаев и Одеса. Обстрелите започнаха, след като Москва се оттегли от сделката за износ на украинско зърно през Черно море.

Русия възнамерява да атакува търговски кораби, превозващи зърно от Украйна през Черно море, и да обвини за това Киев, предупреди Белия дом.

Цените на пшеницата на световните пазари се повишиха рязко след решението на Русия да спре да изпълнява споразумението за износ на украинско зърно.

ЕС удължи с шест месеца санкциите срещу Русия, наложени заради военната ѝ агресия срещу Украйна. Сега те са в сила до началото на 2024 г.

В Санкт Петербург още пристигат бежанци от окупираните от Русия украински територии, наводнени след разрушаването на язовир “Нова Каховка”. Повечето продължават пътя си към Европа. Но преди да тръгнат, разказват какво са преживели.

Войници в Беларус започнаха съвместни военни учения с бойци от руската наемническа група “Вагнер” до границата с Полша. Ден по-рано основателят на групата Евгений Пригожин каза във видео, че ще направи беларуската армия втората най-добра в света.

Три препоръки

След 18-годишното управление на ГЕРБ в София избирателите търсят промяна. Но кандидатите за кмет, които в дясно на политическия спектър и не са издигнати от ГЕРБ, са вече двама. Ще раздели ли това избирателите? Катерина Василева обяснява.

Промени в закона за горите, предложени от ДПС, може да създадат условия за черен пазар на дървесина и за натиск върху хората от кметовете, които получават по-големи правомощия, пише Велина Господинова в Капитал. Текстовете обаче ще се ревизират.

Сигурно сте чули за директора на болницата “Майчин дом” в София, който получава 60 000 лева на месец, докато други лекари едва свързват двата края. Проблемът не е в единичния случай, а в системата. Мартина Бозукова от Медиапул обяснява защо.

Човек на деня

Рокът е на върха на популярността си, когато един китарист и неговата група решават да опитат нещо радикално - съчетават рок акорди с латиноджаз. Те са “Сантана”, а човекът в основата е Карлос Сантана. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG