Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: МВР бори успоредно домашното насилие и еднополовото семейство. Руската пропаганда расте


Съпартийци на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров от БСП и негови колеги от общината протестират срещу ареста му пред полицията в Добрич.
Съпартийци на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров от БСП и негови колеги от общината протестират срещу ареста му пред полицията в Добрич.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • “Скритата епидемия” от насилие
  • Чистката на полицейски началници
  • Тихите протести срещу войната

През последните години в България има “скрита епидемия” от домашно насилие и насилие, основано на пола, обяви в четвъртък премиерът Николай Денков. Заедно с министерствата на вътрешните работи, правосъдието, образованието и труда и социалната политика той представи 15 мерки за справяне с този проблем.

Те включват нов сектор “Домашно насилие” в полицията, нова национална информационна система, повече работа с психолози в училищата и детските градини и повече психологическа помощ за жертвите на насилие на всички възрасти.

Именно психологическата помощ е основното средство, чрез което хората, преживели такива травми, могат дългосрочно да се справят с последствията от тях. Препоръчвам ви този текст на Диляна Теохарова, който разглежда какво се прави в момента по въпроса в България.

Колегите от бТВ пък разказват как столичната полиция е предприела разпити на част от организаторите на “София Прайд” и семейството на Елена Генова и Галина Георгиева. Причината е проверка на сигнал, че с участието им в реклама за гей парада се насаждат “сексизъм и еднополовото семейство като висша ценност”.

Чистка и отнемане на коли

И докато държавата се опитва да реорганизира противодействието на домашното насилие, в МВР, което отговаря за първите стъпки в разследването на всеки такъв случай, се подготвя поредна масова смяна на полицейски началници.

Нова телевизия съобщи, че общо 15 шефове на областни дирекции на МВР са били повикани на среща с вътрешния министър Калин Стоянов и са били помолени да напуснат. По неофициална информация на колегите сред въпросните дирекции са тези в Бургас, Варна, Добрич, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Враца, Ловеч и Разград.

Премиерът Денков индиректно потвърди за своеобразната чистка, коментирайки, че “министърът на вътрешните работи има правомощия да сменя там, където е необходимо, началниците на областните дирекции”.

Междувременно още на втория ден от влизането в сила на поправката в Наказателния кодекс, която дава право на МВР да отнема коли на пияни и дрогирани шофьори, това започна да става масова практика, съобщава “Сега”.

На друга законова промяна пък обръща внимание Светла Енчева в своя текст, посветен на бъдещия регистър на случаите на педофилия в страната. Според нея, подобно на поправката в закона срещу домашното насилие, и тази поправка издава популизъм и всъщност създава повече проблеми, отколкото решава.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Вълнения в Генерал Тошево

Проблеми има и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров от БСП, който тази седмица стана първият арестуван в България по искане на Европейската прокуратура. В четвъртък той все пак беше освободен под гаранция от 10 000 лв., но получи обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание.

Димитров беше посрещнат пред полицията в Добрич от протест срещу задържането му, организиран от БСП и колегите му в общината. Те са убедени, че разследването срещу него е предизборна атака.

Уволненият главен прокурор Иван Гешев пък подаде две жалби в съда срещу отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се занимава с оставката му като редови обвините, пише правният сайт “Лекс”. Гешев иска да бъде възстановен в прокуратурата и едва тогава да бъде гласувана оставката му. Според ВСС пък той така или иначе вече не е част от системата.

Дезинформация и протести срещу войната

Руската пропаганда и дезинформация, чието разпространение онлайн в България се увеличи след началото на войната на Русия в Украйна, продължава да расте и 2023 г. Това показва поредно изследване на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания за второто тримесечие на годината.

На този фон Западът продължава да подкрепя украинската съпротива - САЩ и Германия изпращат още оръжия, боеприпаси и отбранителни системи на Киев. Полша пък планира да изпрати 10 000 войници на границата си с Беларус, “за да изплаши агресора”. Беларус остана активен съюзник на Русия и след началото на руската инвазия в Украйна.

И докато Путин продължава да изпраща войници на фронта, хиляди хора в Русия непрестанно рискуват сигурността си - дори с най-малки жестове на несъгласие с политиката на Кремъл и войната на Русия в Украйна. Препоръчвам ви този текст на Еймъс Чапъл. Сред несъгласните с войната е и основателят на “Яндекс”, наричан още “руския “Гугъл”, разказват колегите от “Дневник”.

Човек на деня

И за финал, ако сте пропуснали рождения ден на една от звездите на испанското кино и Холивуд, отделете няколко минути, за да прочетете историята за Антонио Бандерас, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG