Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Организирана група" командва парламента. Протести и проверки за "Пирогов". Българите са най-недоволни в ЕС


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният от САЩ за корупция председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният от САЩ за корупция председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Кой командва в парламента?
  • Какво става в "Пирогов"?
  • Какво иска да прави Тръмп, ако стане президент?

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Заедно с това 14 адвокатски колегии от цялата страна призоваха парламентът да отмени това свое решение, защото „попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици“.

Според санкционирания от САЩ за корупция председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обаче въпросът е приключен, а Радев използва възможността във връзка с политически проект.

Само един депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) гласува срещу избора на Атанасова. Това беше бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който беше начело на МВР по време на ареста на Бойко Борисов. В интервю за Генка Шикерова той каза, че решенията в парламента се вземат от „организирана група“ на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, за която е убеден, че се оглавява именно от Борисов.

Препоръчвам ви да се абонирате за канала ни в YouTube, на който можете да гледате още интервюта, разследвания и истории.

Интервютата на Генка можете да слушате и в канала ни в Spotify

Защо някой оттегля подкрепа за Украйна?

Премиерът на Словакия Роберт Фицо каза, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната. Той дойде на власт с обещания да спре оръжието за Украйна. Георги Ангелов разказва защо се случи промяната в Братислава.

В Киев Володимир Зеленски издаде указ за защита на правата и идентичността на около 4 милиона етнически украинци в Русия. Става въпрос за хора в регионите Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов.

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

Какво става в Газа и региона

Израел е предложил на Хамас до два месеца пауза в боевете в замяна на освобождаването на всички останали израелски заложници, държани в Газа. Освен примирието се очаква двете страни да се споразумеят и за това колко палестински затворници да бъдат освободени в замяна на израелските заложници.

Американски и британски сили са нанесли нови удари в Йемен. Те са били насочени към подземен склад на хутите, както и срещу ракетни и наблюдателни съоръжения. Какво целят тези удари? Отговорите са тук.

Какво ще прави Тръмп, ако стане президент и защо това засяга НАТО

За НАТО 2024 г. е свързана с пет важни акцента - Швеция, приемственост, ученията Steadfast Defender, разходи и среща на върха. Кой ще е новият шеф на Алианса, какви са шансовете на Украйна за членство и защо Доналд Тръмп има значение? Тук е всичко, което трябва да знаете.

Тръмп остана само с един опонент за номинацията на републиканците за президент. Шансовете му за Белия дом нарастват. Стефан Попов пише какво конкретно иска да направи Донланд Тръмп, ако за втори път влезе в Овалния кабинет.

Няколко препоръки

Най-голямата спешна болница в България все е в новините. В историята дотук има една майка, която иска справедливост, един финансов одит за нарушения, (неуспешен) опит за смяна на директора на болницата и един министър, който вече няма да бъде министър. Павела Костова разказва какво се случва в "Пирогов".

И втората проверка по случая със смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болницата не констатира нарушения от административна гледна точка.

Три деца, майка и баща и две баби – те са голямо украинско семейство, което почти 2 години живее в България. Далеч от родината си, в която има война, тук имат пълноценен живот - учат езика, ходят на училище, работят. Не пропускайте тази история.

На този фон изследване на Евростат показва, че българите са най-недоволни от живота си сред всички граждани на ЕС. Оценката е много по-ниска дори от средната за блока, а най-доволни са гражданите на Австрия.

Човек на деня

Той е най-добрият български сноубордист. Сега, за първи път от 2018 г., взе бронзов медал в паралелния слалом на Световната купа. Той е Радослав Янков и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG