Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американски и британски военни нанесоха нови удари в Йемен. Какво целят


Самолет на Кралските военновъздушни сили се подготвя за излитане преди атака в Йемен
Самолет на Кралските военновъздушни сили се подготвя за излитане преди атака в Йемен

Американски и британски сили са нанесли нови удари в Йемен, съобщи Пентагонът в понеделник. Те са били насочени към подземен склад на хутите, както и срещу ракетни и наблюдателни съоръжения.

Новината идва на фона на продължаващите атаки в Червено море от страна на хутите срещу кораби, свързани според тях с Израел. Атаките доведоха до покачване на напрежението в региона, както и на повишаване на цените на петрола на световните пазари.

Пред Ройтерс американски военен служител, говорещ при условие за анонимност, съобщи, че са били изстреляни около 25-30 боеприпаса, включително от военни самолети.

Представители на САЩ смятат, че ударите са намалили способността на хутите да извършват нападения в Червено море.

За атаката от понеделник са допринесли Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия. Това включва помощ с разузнаването и наблюдението, пише Ройтерс.

Какво целят

Британският министър на отбраната Грант Шапс каза, че ударите са били с цел "намаляване на възможностите на хутите" и ще "нанесат още един удар по ограничените им запаси и способността им да заплашват световната търговия".

Атаката от понеделник идва 10 дни след като САЩ и Великобритания нанесоха удари по съоръжения на хутите в Йемен. Ден преди това ООН прие резолюция, с която призова за спиране на набезите на хутите.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън каза, че новата стратегия на САЩ в Близкия Изток има за цел да отслаби хутите, но не и да ги побеждава или да влиза в директен конфликт с Иран, който ги спонсорира.

Стратегията стана известна миналата седмица, когато администрацията на Байдън върна хутите в списъка на терористичните групировки.

Групата е обозначена като "специално обявен глобален терорист" (SDGT), a не както преди като "чуждестранна терористична организация" (FTO). Това определение включва не толкова строги мерки, а целта е да не се възпрепятства хуманитарната помощ за Йемен.

Засега стратегията на САЩ представлява комбинация от целенасочени военни удари и санкции.

След атаката миналата седмица президентът Байдън каза, че въздушните удари ще продължат, макар да допусна, че те може да не спрат атаките на хутите.

Фактът, че стратегията няма да таргетира Иран, е една от основните критики на експертите, които смятат, че страната бързо може да замени разрушените от САЩ и Великобритания боеприпаси на хутите.

Кои са хутите и защо нападат кораби

Хутите са групировка, подкрепяна от Иран, която води гражданска война с армията в Йемен.

След началото на войната между Израел и Хамас те започнаха да атакуват кораби в Червено море - регион, който е важен за световната търговия, тъй като свързва Азия и Европа. Хутите казват, че правят това в знак на солидарност с палестинците.

Първите удари от страна на Великобритания и САЩ от 12 януари не успяха да предотвратят последващи нападения на хутите. Само 3 дни по-късно те изстреляха ракета към американски ескадронен миноносец, действащ в южната част на Червено море. Тя обаче беше свалена от американски изтребител.

Досега хутите са извършили над 25 нападения на търговски кораби, както и едно срещу британския разрушител HMS Diamond. В три от случаите на борда на отвлечените кораби имаше българи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG