Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Швеция е член на НАТО. Приемането на еврото носи само ползи. Какво става с Драгалевския лифт


Премиерът Николай Денков и посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. Българска правителствена делегация посети Киев в понеделник.
Премиерът Николай Денков и посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. Българска правителствена делегация посети Киев в понеделник.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Как Украйна се бие по море без да има флот
  • Защо смъртта на Навални дойде сега
  • Какво се знае за изчезналата Ивана от Дупница

Парламентът на Унгария одобри присъединяването на Швеция към НАТО. С това беше преодоляно последното препятствие пред "историческата стъпка" на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през две световни войни и тлеещия конфликт на Студената война.

Основна причина за присъединяването на Швеция към Алианса е войната в Украйна. Тя беше започната от Владимир Путин, който уж искаше да попречи на разширяването НАТО. Е, само за две години мощта на военния съюз се увеличи със силните армии и военна индустрия на две държави.

Какво стана на срещата на Денков със Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на България Николай Денков са обсъдили сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Това се случи по време на среща между двамата в Киев.

Ден по-рано Зеленски за първи път съобщи официални данни за броя на убитите украински войници. До този момент Киев отказваше да предоставя такава информация с аргумента, че това може да помогне на врага. Ето какво научихме.

На фронта Украйна елиминира почти една трета от руския военноморски флот в Черно море - при това без самата тя да има флот. Как става това? С изобретателност. Не пропускайте този текст на Майк Екел.

Неуспешна контраофанзива, блокирана помощ за Украйна, изчерпващ се човешки ресурс: Путин вярва, че войната се обръща в негова полза, и за това има някои основания. Към началото на идната година обаче балансът на силите ще започне да се обръща отново в полза на Украйна, пише Димитър Бечев.

Какво знаем за изчезналата Ивана и за починалата Даная

Издирването на 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница продължава пети ден. Тя е в неизвестност от вечерта на 22 февруари. Тук събрахме всичко известно до момента.

Една жена губи детето си. Повежда битка за промени в здравеопазването, но ѝ отговарят, че заслужава "да усети болката". Какво се крие зад случая "Даная" в "Пирогов"? Дамяна Велева събра цялата история.

Защо смъртта на Навални дойде сега

Опозиционният политик Алексей Навални умира непосредствено след постигнато споразумение за размяната му с осъдения за убийство в Германия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков. Това съобщи сътрудничка на опозиционера Мария Певчих.

Поклонението пред Навални ще се проведе на 1 март казаха още от екипа му.

Какви са ползите от еврото

Цените в Хърватия са се увеличили с 0,2% заради приема на страната в еврозоната. Същевременно стандартът на живот се е повишил, след като доходите са изпреварили инфлацията.

За да предпази гражданите при промяната на валутата, правителството е предприело мониторинг на цените в онлайн платформа, работило е с групите за защита на потребителите и е постановило двойни цени – в куни и евро.

Всичко това каза в понеделник гуверньорът на Хърватската централна банка Борис Вуйчич пред българските депутати.

Със сигурност обаче с приближаването към европейските избори ще има партии, които ще използват борбата срещу приемането на еврото за разпространяване на фалшиви новини и пропаганда.

Две препоръки

Драгалевският лифт не работи от близо 5 години. Собственикът “Витоша Ски” отказва да го ремонтира с аргументи, които експертите определят като несъстоятелни. Общината издава заповед, с която го задължава да действа, но не прави нищо повече. Потърпевши са софиянци. Непременно си отделете няколко минути за това видео.

Отнема му 18 години да достигне успеха. Това, което го кара да продължава, е любовта му към музиката. Днес той има две награди Грами и звезда на Холивудската алея на славата. Той е Майкъл Болтън и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG