Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Васил Божков излиза на свобода. Ваня Григорова брои "Z-ки". В кои листи има най-много агенти на ДС?


Светещи дронове изрисуват образа на Христо Ботев в небето над Враца в първата вечер от фестивала "Ботеви дни", 27 май 2024 г.
Светещи дронове изрисуват образа на Христо Ботев в небето над Враца в първата вечер от фестивала "Ботеви дни", 27 май 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Забраненият билборд
  • Погребението на Фердинанд
  • Признаването на Палестина

След над 8 месеца, прекарани под домашен арест, обвиняемият хазартен бос Васил Божков беше освободен под гаранция от 130 000 лв., а гривната му за дистанционен контрол беше свалена. Така той ще участва пълноценно в предизборната кампания с партията си "Център".

В последните дни кампанията се оказа доминирана от една тема - забраненият от ЦИК плакат на ПП-ДБ, на който Николай Денков е съпоставен с Бойко Борисов и Делян Пеевски. По тази тема гост в Студио България на Свободна Европа беше политическият пиар Весислава Танчева.

Абонирайте се за канала ни в YouTube, за да гледате още интересни интервюта. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Тихата съпротива срещу Пеевски

Засега кампанията преминава без присъствието на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски на терен. Според "Капитал" то е особено показателно в смесените райони, защото Пеевски не се радва на одобрение сред българските изселници в Турция.

По-активна е новата кандидатка за левите и проруските гласове Ваня Григорова. Тя разкритикува позицията на служебния премиер Димитър Главчев за разширяване на присъствието на НАТО в Черно море и като аргумент използва изрисувани на пътни знаци Z-ки "от Варна нагоре".

Над 70 сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС) участват в настоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент. По традиция най-много са в БСП и ГЕРБ.

Борбата срещу изпирането на пари

България подобрява противодействието срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, се посочва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от БТА.

Останките на цар Фердинанд се връщат в България 76 години след смъртта му, за да бъдат погребани на българска територия. Ако сте пропуснали тази новина, в този текст на Дамяна Велева можете да намерите всички подробности по темата.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Руснаци даряват на Украйна

Руснаци, избягали в България от родината си, дариха закупени от тях джипове на легион от украинската армия, в който техни сънародници воюват срещу руските окупатори. Не пропускайте този репортаж на Георги А. Ангелов.

Нов призив Украйна да може да използва западни оръжия срещу военни цели на руска територия дойде във вторник, този път от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, пише "Дневник". Повече по тази тема ще откриете в този текст на Георги А. Ангелов. А ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Използването на западни оръжия срещу Русия беше основната тема и по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София, която премина на фона на знаковото отсъствие на българския президент Румен Радев. Препоръчвам ви тези два коментара в "Дойче веле" и "Сега", които анализират поведението на Радев.

Мадрид, Дъблин и Осло признаха Палестина

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента Саломе Зурабишвили върху т.нар. закон за "чуждестранните агенти". Ако искате да си припомните какво се случва в Тбилиси, прочетете този текст на Дамяна Велева.

Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха държавата Палестина. Това стана на фона на нова вълна от възмущение срещу действията на израелската армия в Газа, чиято атака в Рафах взе десетки цивилни жертви.

Човек на деня

За финал ви препоръчвам историята на бореца Ален Хубулов, който се отказа да се състезава за Русия и сега е част от националния отбор на България. Той стана европейски шампион до 23 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG