Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Божков окончателно излиза на свобода срещу 130 000 лева


Васил Божков
Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лева гаранция. Това реши окончателно Софийският апелативен съд (САС) във вторник, като отмени домашния му арест.

Това се случва, след като в началото на месеца Софийският градски съд (СГС) постанови, че Божков може да излезе на свобода срещу тази сума. С решението си сега апелативните съдии отхвърлиха искането на прокуратурата за по-висока гаранция и потвърдиха размера ѝ от 130 000 лв.

През 2020 г. срещу Божков бяха повдигнати множество обвинения за ръководство на организирана престъпна група с цел изнудване, пране на пари, данъчни престъпления и други.

След като успя да напусна страната и повече от 3 години той се укрива в Дубай, се върна в България през лятото на 2023 г. Тогава беше арестуван, а по-късно пуснат под домашен арест.

Сега магистратите прецениха, че е неоснователно настояването на защитата на Божков да бъде наложена най-леката мярка за неотклонение - „подписка“ или да не му бъде налагана никаква.

Съдебният състав обаче реши още, че искането на прокуратурата за запазване на мярката „домашен арест“ или увеличаване на паричната гаранция на 500 000 лева също е неоснователно.

И СГС, и САС се мотивираха, че вече са минали осем месеца от задържането му, няма няма опасност да извърши престъпление, да влияе върху събирането на доказателства или да се укрие. Освен това беше взето предвид, че той не е нарушавал мярката си за неотклонение и да остане под домашен арест би било "неоправдана процесуална репресия".

До 2020 г. Божков контролираше частните „Национална лотария“ и „Лотария България“, когато стана ясно, че ДХК е таксувала по различен начин тях и държавния „Български спортен тотализатор“. Така частните лотарии са плащали по-малко пари на държавата. Това доведе до законодателни промени, според които само държавата вече може да провежда лотарийни игри.

Самият Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ и тогавашен премиер Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията. По думите на бизнесмена е дал на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. По тези негови твърдения беше образувано досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на 2023 година.

Междувременно през 2021 г. му бяха наложени и санкции от САЩ за корупция. През 2023 г. такива санкции получи и Горанов.

Последно преди няколко седмици прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Божков и още деветима души, сред които и жената до него - Елена Динева, за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Според обвинението бизнесменът е нанесъл щети на бюджета за над 559 милиона лева.

Междувременно бизнесменът съобщи, че ще води европейската листа на неговата нова политическа коалиция „Център“, която учреди в края на февруари. За изборите за национален парламент, които ще се проведат "2 в 1" с европейските на 9 юни, той ще води две листи – в 25 многомандатен избирателен район (МИР) в София и в Пазарджик.

Какви тайни крие Васил Божков
please wait

No media source currently available

0:00 0:51:02 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG