Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията разпита жената до Васил Божков по дело за данъчни измами


Елена Динева е обвиняема заедно с Васил Божков за участие в престъпна група.
Елена Динева е обвиняема заедно с Васил Божков за участие в престъпна група.

Жената до бизнесмена Васил Божков - Елена Динева, беше разпитана от Главна дирекция „Национална полиция“ по дело за данъчни измами. За това съобщи адвокатът ѝ Людмил Рангелов, цитиран от БТА в понеделник.

Новината идва, след като миналия петък служители на столичната и националната полиция претърсиха офиси на Божков в София. Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщи, че акцията е свързана с разследването на смъртта на бившата барета Алексей Петров, който беше убит през август 2023 г. След претърсването на имотите Божков също беше разпитан.

По думите на адвоката ѝ в понеделник Динева е дала обяснения за заем на стойност 50 хил. лева, който нейна фирма е дала на акционерно дружество през 2008 г. В разследването става въпрос за данъчни измами.

През 2020 г. срещу Васил Божков бяха повдигнати множество обвинения за оглавяване на организирана престъпна група с цел изнудване, пране на пари, данъчни престъпления и др. Повече от 3 години след това бизнесменът се укриваше в Дубай, откъдето се върна в България през лятото на 2023 г.

При връщането си Божков беше арестуван, а после пуснат под домашен арест.

Елена Динева е обвиняема за участие в престъпна група заедно с Божков. През февруари 2020 г. тя беше задържана и пусната под рекордна гаранция от 1,5 млн. лева. Дни по-късно обаче съдът я върна в ареста след представянето на нови доказателства. По това време синът на Божков също беше задържан по обвинения в пране на пари.

През 2020 г. Динева прекара 8 месеца в ареста. Това е максималният срок за задържане. В понеделник адвокатът ѝ напомни, че вече 4 години срещу Динева няма обвинителен акт.

В отговор на обвиненията срещу себе си Васил Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър от същата партия Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

В последната си публична изява пред Свободна Европа бизнесменът отправи обвинения и към председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, санкциониран от САЩ за корупция, както и към бизнесмена Кирил Домусчиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG