Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата предаде на съда Божков и членове на бившата комисия по хазарта за неплатени над 550 млн. лева


Васил Божков по време на представянето на новия си политически проект Национално движение „Център“ в края на февруари 2024 г.
Васил Божков по време на представянето на новия си политически проект Национално движение „Център“ в края на февруари 2024 г.

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе във вторник обвинителен акт срещу бизнесмена Васил Божков в Софийския градски съд (СГС), предаде БТА. Актът е по разследване за организирана престъпна група за изнудване и корупционни престъпления.

Новината идва на фона на дълга серия обвинения срещу Божков от прокуратурата, включително за убийство и опит за изнасилване. На бизнесмена бяха наложени и санкции от САЩ за корупция през 2021 г.

До 2020 г. той контролираше частните лотарии „Национална лотария“ и „Лотария България“, когато стана ясно, че Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин тях и държавния „Български спортен тотализатор“. Така частните лотарии са плащали по-малко пари на държавата.

Тази информация доведе до ново законодателство, според което само държавата може да провежда лотарийни игри.

Освен Божков, който сега е предаден на съда като подбудител, са обвинени още 9 души. Четирима от тях са длъжностни лица от вече закритата ДКХ. Обвинена е и жената до Васил Божков - Елена Динева.

Основното обвинение срещу тях е свързано с участие в престъпна група, която е допуснала дължими такси по Закона за хазарта да не се събират в пълен размер. В резултат обвиняемите не са платили на държавата над 550 млн. лева такси и данъци.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев каза пред журналисти във вторник, че обвинителният акт по случая е дълъг над 3000 страници, а по досъдебното производство са разпитани около 250 свидетели.

През 2020 г. срещу Васил Божков бяха повдигнати множество обвинения за ръководство на организирана престъпна група с цел изнудване, пране на пари, данъчни престъпления и др.

Повече от 3 години след това Божков се укриваше в Дубай. Той се върна в България през лятото на 2023 г. Тогава беше арестуван, а после пуснат под домашен арест.

Бизнесменът е разследван и за престъпна група за убийства, изнасилвания, изнудване и подбуждане към убийства. Това включва обвинение срещу Божков в подбуждане към убийството на конкурента му в хазартния бизнес Йордан Динов през 2012 г. Божков е разследван и във връзка с покушение от 2015 г. срещу друг бизнесмен в сферата - Манол Велев, който след това изпадна в кома и почина.

През 2021 г. Божков беше санкциониран от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ заради „значителна роля в корупцията в България“. Същите санкции бяха наложени и над сегашния съпредседател на ДПС Делян Пеевски.

От Дубай Божков създаде свой политически проект - „Българско лято“, с който обаче не успя да се яви на последните парламентарни избори заради санкциите по закона „Магнитски“. В края на февруари тази година бизнесменът представи нов проект на име Национално движение „Център“.

В отговор на обвиненията срещу себе си Васил Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър от същата партия Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Божков твърди, че е трябвало да им плаща подкупи, за да може хазартният му бизнес да работи без проблем. По този случай прокуратурата не откри данни за извършено престъпление.

В интервю за Свободна Европа през декември миналата година Божков отправи още обвинения - този път срещу Пеевски, както и срещу бизнесмена Кирил Домусчиев.

Какви тайни крие Васил Божков
please wait

No media source currently available

0:00 0:51:02 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG