Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Вотът на недоверие е предизвестен. Блокадите са вдигнати. Русия е аут от МОК


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вдясно) разговаря със заместника си Том Съливан на борда на самолет C-17 на излитане от Тел Авив напът за Йордания, 12 октомври 2023 г.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вдясно) разговаря със заместника си Том Съливан на борда на самолет C-17 на излитане от Тел Авив напът за Йордания, 12 октомври 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Дебатът в парламента
  • Блинкен в Израел
  • Паметникът на Гунди

Край на близо двуседмичните пътни блокади, издигнати от протестиращите миньори и енергетици. В четвъртък вечерта синдикалистите им обявиха, че освобождават трафика по магистрала “Тракия” и Прохода на Републиката и от понеделник събират подписи за ефективна стачка.

“Ние не отстъпваме, ние просто се оттегляме от блокадите и продължаваме с последващи действия, с които мислим, че могат да се постигнат нашите искания”, каза синдикалният лидер от КТ “Подкрепа” в ТЕЦ “Марица-изток 2” Бисер Бинев, цитиран в сайта на БНР.

Решението за вдигане на блокадите съвпадна с края на дебатите по вота на недоверие на кабинета, внесен от БСП, “Има такъв народ” и “Възраждане”. Именно тези партии активно подкрепяха протестите на енергетиците и миньорите срещу изпратените от правителството на Брюксел териториални планове за енергиен преход.

Гласуването на вота на недоверие е в петък в 15.00 часа, но още 24 часа по-рано беше ясно, че резултатът от него е предизвестен. “Продължаваме промяната” (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС декларираха, че все още подкрепят правителството на Николай Денков. Трите формации имат мнозинство от 168 гласа в 240-местния парламент.

Нова среща за националната сигурност

Избухналата в края на миналата седмица война между Израел и палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа стана повод за среща в парламента между политически лидери и членове на кабинета. Ден по-рано тя беше предшествана от среща на Денков и ръководители на армията и службите в президентството, на която обаче не бяха поканени партиите.

“Научих повече от Си Ен Ен, отколкото от доклада на ДАНС”, резюмира втората среща съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, цитиран от “Медиапул”.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Войната в Близкия изток

Ударите на Израел по Ивицата Газа и ответните обстрели от силите на Хамас продължиха и през шестия ден от началото на конфликта. Новосформираното военновременно израелско правителство се закани да заличи Хамас “от лицето на Земята”.

Последва посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Тел Авив, който декларира пълната подкрепа на САЩ за Израел. Той обеща повече боеприпаси за възстановяване на противовъздушната отбрана и подкрепа от двете партии в Конгреса за повече военна помощ.

Междувременно председателят на комисията по външни работи в Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол каза, че Египет е предупредил Израел за потенциална атака на Хамас три дни преди тя да се случи.

Ако сте пропуснали смразяващите подробности за последствията от съботната атака на Хамас в южния израелски кибуц Кфар Аза, отделете няколко минути за този текст.

Войната в Украйна

Въпреки отместването на фокуса на медиите от войната между Русия и Украйна, военните действия там продължават с пълна сила.

В четвъртък сутринта пристанищни съоръжения на река Дунав в украинския град Измаил, ключови за износа на украинско зърно, бяха повредени при руска атака с дронове. В същото време нови отломки от безпилотни самолети бяха намерени в Румъния, която е членка на НАТО.

Като странично последствие от действията на Кремъл Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани от редиците си Русия за неопределено време, съобщава “Сега”.

Причината е решението на Руския олимпийски комитет от 5 октомври да обяви за свои членове незаконно анексираните от Москва украински територии - Донецка, Луганска, Запорожка, Херсонска и Ярославска области.

Местният вот в столицата

Още една новина с политическо-спортен привкус. Българската федерация по тенис (БСТ) се отказа София да бъде домакин на турнир от сериите ATP 250, тъй като датите за провеждането му (4-11 ноември) съвпадат с деня за броене на бюлетините от предполагаемия балотаж на местните избори в София - 5 ноември, пише “Дневник”.

На тази дата зала “Арена София”, където се провежда “София оупън”, е запазена. БСТ получи правото да организира надпреварата заради избухването на войната в Близкия изток, която отмени планирания турнир в Тел Авив.

Междувременно сочените от социолозите за фаворити за кметския пост в столицата Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) и Васил Терзиев (ПП-ДБ, “Спаси София”, “Екипът на София”) представиха програмите си. В този текст на Катерина Василева можете да прочетете основните идеи на Хекимян, а колегите от “Капитал” са разгледали подробно програмата на Терзиев.

И още две препоръки

За финал ви препоръчвам това видео на Боян Тончев, Николай Лавчиев и Мирослав Михайлов за новооткрития паметник на Георги Аспарухов-Гунди в София. Не пропускайте и този текст за поета Нинко Кирилов, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG