Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Операция Къртица". Турция задържа 33 души по подозрения за шпионаж за израелската Мосад


Логото на израелското разузнаване Мосад
Логото на израелското разузнаване Мосад

Турската полиция е задържала 33-ма души, заподозрени в шпионаж за израелската разузнавателна служба Мосад и преследване на чужденци, живеещи в Турция. Това съобщи във вторник вътрешният министър Али Йерликая, цитиран от Ройтерс.

Новината идва, след като миналия месец турски официални лица предупредиха Израел за "сериозни последици", ако се опита да издирва членове на групировката Хамас, живеещи извън палестинските територии, включително в Турция. Лично президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че това би било грешка.

Турция, за разлика от повечето си западни съюзници и някои арабски страни, не класифицира Хамас като терористична организация. Палестинска ислямистка групировка е обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

На 7 октомври нейни бойци извършиха въоръжено нападение на израелска територия, убиха 1200 души и взеха около 240 заложници. Израел отвърна с военни действия, което сложи началото на продължаваща до момента война в ивицата Газа, контролирана от Хамас.

Турската полиция е извършила обиски в 57 обекта в осем провинции в рамките на разследване, наречено "Операция Къртица". То е проведено от антитерористичното бюро на истанбулската прокуратура и разузнавателната агенция MIT, съобщи още Йерликая.

Той написа в социалната мрежа X, че се смята, че заподозрените са имали за цел да идентифицират, наблюдават, нападат и отвличат чужди граждани, които живеят в Турция. Държавната информационна агенция Anadolu съобщи, че властите издирват още 13 души.

Йерликая допълни, че по време на обиските властите са открили големи количества чуждестранна валута, включително около 150 000 евро, нерегистрирано огнестрелно оръжие и цифрови материали.

Той сподели кадри от операциите, на които се вижда как полицията нахлува в домове, поставя белезници на заподозрените и ги вкарва в автомобили.

От канцеларията на израелския министър-председател и Министерството на външните работи засега не са коментирали новината за арестите в Турция, пише Ройтерс.

Турция остро критикува Израел за бомбардировките в Газа по време на войната с Хамас. Преди седмица Ердоган и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху публично си размениха реплики. Турският президент сравни израелския премиер с лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер, а той отвърна, че Ердоган е последният, който може да проповядва морал, докато подлага на геноцид кюрдите и хвърля в затвора опозиционни журналисти. Освен това президентът на Турция обвинява Израел във военни престъпления.

В същото време от самото начало на конфликта разгневени турци организират масови демонстрации с палестински знамена в подкрепа на Хамас и скандират закани срещу Израел. В края на октомври полицията използва лютив спрей и водни оръдия, за да разпръсне хиляди протестиращи, които се опитаха да влязат в комплекса на израелското консулство в Истанбул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG