Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По всичко личи, че ще гласуваме с машини". "Сиела" обвини ЦИК, че е поръчала нестандартна хартия


Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева
Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева каза, че на балотажа на местните избори в неделя ще се гласува с машини, въпреки че още няма официално решение за това. По думите ѝ по-късно в петък започва транспортирането им до избирателните секции.

Тя обаче попита къде е флашката на зам.-министъра, заподозрян в справка на ДАНС, че е снимал кода на машините, заради което машинният вот беше отменен на първия тур.

В същото време "Сиела" - фирмата, която поддържа устройствата, обвини Централната избирателна комисия в съзнателна политика срещу машинното гласуване, защото за пореден път е поръчала неподходяща хартия, от която те все по-често се развалят.

„По всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в
неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата“, каза Матева пред bTV в петък сутринта.

В четвъртък вечерта Министерството на електронното управление, Институтът по метрология и Институтът за стандартизация удостовериха съответствието на машините за гласуване. Докладът за това е изпратен в ЦИК, потвърди Матева, като уточни, че се очаква по-късно през деня комисията да излезе с официално решение по въпроса.

За първия тур на 29 октомври машинното гласуване беше отменено от ЦИК. Първо от комисията обясниха, че МЕУ не е изпратило документ, в който да пише, че машините отговарят на изискванията в закона. Но след това признаха, че отмяната се дължи на справка на ДАНС, в която се твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заподозрян в опит да манипулира кода на машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа показа, че това обвинение е непропорционално на решението да се отмени машинният вот. Въпреки това, всички партии, освен ПП-ДБ, настояха да се гласува само с хартиени бюлетини.

В понеделник Върховният административен съд отмени решението на комисията да не се използват машини.

„Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното не е било извършено. Възможни са манипулации", каза обаче в петък Матева.
Тя потвърди, че не е сниман така нареченият хеш код, както се твърдеше, "защото този хеш код е публичен". Според нея обаче "никой не задава въпроса къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура“.
„Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат. Направено е второ доверено изграждане, извън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се инсталира този софтуер на машините", каза още тя. - "Флашката, която ЦИК е дала на „Сиела“ е от довереното изграждане на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври". Според нея "въпросът е защо се прави и къде е флашката“.

Матева беше категорична, че ЦИК не е била част от „активно мероприятие“, за каквото обявиха ситуацията с отмяната на машинния вот премиерът Николай Денков и други политици .

Междувременно проф. Иван Тодоров – акционер в "Сиела" - фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините, съобщи пред БНТ, че поръчаната хартия за тях не съответства на стандарта, с който те работят. По думите му напоследък се създават все повече проблеми пред машинното гласуване.

"Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали на БНБ не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм", обясни той. - "Това стана на предишните избори през април, казахме, че не може и не трябва, че поврежда машините и на тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм".

Тодоров подчерта, че заради това несъответствие машините все по често се повреждат.

"Това е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК", добави той.

Машините трябва да тръгнат към различните части на страната в петък следобед, под охрана от МВР. До събота вечерта те трябва да бъдат доставени до всяка от 5900-те секции, в които ще се гласува на машина. По закон това са секциите с над 300 избиратели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG