Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е утроила производството на оръжие през 2023 г. Армията търси как да засили отбраната на фронта


Министърът на отбраната Рустем Умеров и главнокомандващият силите на Украйна Олексдър Сирски
Министърът на отбраната Рустем Умеров и главнокомандващият силите на Украйна Олексдър Сирски

Украйна е увеличила тройно производството си на оръжие през изминалата 2023 г. Това каза министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин.

Думите му идват на фона на проблемите на украинската армия, свързани с недостиг на боеприпаси и оръжие. Те се дължат най-вече на спрените военни пакети от САЩ. До това се стигна, защото представителите на Републиканската партия засега блокират изпращането им.

Преди дни украинската армия отстъпи от източния град Авдиивка.

Общо 500 отбранителни компании са започнали да работят в отбранителния сектор на Украйна като 100 от тях са държавни, а други 400 частни.

В същото време главнокомандващият на силите на Украйна Олександър Сирски и военният министър Рустем Умеров са посетили фронта. Целта на посещението е била да се анализира ситуацията и да се открие начин за подсилването на украинските отбранителни позиции.

„По време на визитата анализирахме настоящата ситуация в детайли и обсъдихме необходимите следващи стъпки. Първостепенен въпрос е защитата на бойците от дронове и въздушни удари от системи за противовъздушна отбрана“, каза Сирски.

Преди дни Умеров каза, че заради недостига на амуниции на армията се налага да изстрелва по 2,000 снаряда на ден по цялото продължение на фронта, докато руската армия изстрелва три пъти по-голямо количество.

В петък Умеров и Сирски се срещнаха с американски сенатори, на които са обсъдили ситуацията на бойното поле. Предмет на разговора е бил именно пакетът от военна помощ в размер на 60 млрд. долара, който в момента е блокиран в Конгреса на САЩ.

В събота беше втората годишнина от войната, която Русия започна в Украйна. На 24 февруари 2022 г. руската армия влезе в Украйна с аргумента, че иска да я освободи от нацизма, макар че Украйна не е нацистка страна. Агресорът унищожи цели градове, уби десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, незаконно депортира хиляди украински деца и получи обвинения заради няколко престъпления в Международния наказателен съд.

В събота Украйна подписа договори за сътрудничество в сферата на отбраната с Италия и Канада, а страните от Г-7 казаха, че ще подкрепят Киев "колкото е нужно" в битката му срещу Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG